9 лютого, 2018

Тимофій Сосновий досліджував Голодомор

Могила Єлизавети і Тимофія Соснових на Українському цвинтарі св. Андрія у Савт-Бавнд-Бруку‚ Ню-Джерзі. (Фото: Левко Хмельковський)

Дякую за турботу і поміщення 26 січня у „Свободі“ мого листа про Тимофія Соснового‚ який був і є доволі знаковою особою при дослідженні кількісних показників жертв Голодомору в Україні. Принаймні співробітники Інституту демографії та соціяльних досліджень ім. Михайла Птухи та низка українських істориків та політиків у кінці 1980-их років використовували його напрацювання.

Між тим Т. Сосновий, який найбільш активно проявив себе в період німецької окупації Харкова у 1941-1943 роках практично випав з поля зору дослідників та науковців. Соромно казати, але українська історична наука навіть не має його фотографії.

Т. Сосновий належав до другої хвилі харківської міґрації 1943 року. Тоді велика група чиновників та громадських діячів разом з відступаючими німцями подалася за кордон. Більшість з них, пройшовши „фільтрацію“‚ оселилась у Німеччині. Серед них був Т. Сосновий, який деякий час був членом студійної групи Закордонного представництва Української Головної Визвольної Ради‚ створеної у 1952 році і співпрацював з Українським Вільним Університетом (УВУ). Мабуть‚ в УВУ йому і присвоїли звання професора. Про еміґраційний період вказаної людини відомо‚ що він входив у групу з дослідження демографічних втрат України у радянський період історії. Як і за яких обставин він опинився за океаном, чим займався і коли створив сім’ю – суцільні прогалини.

Проблема і в тому, що у своїх наукових працях про нього фраґментарно згадує лише член харківської „Просвіти“ Дмитро Соловей. А от з еміґрантських мемуаристів (навіть ті, з якими він міг спілкуватись в окупованому Харкові) – жоден. Тому при зборі матеріялу про вказану особу цінною є будь-які дані, або поради про напрям пошуку.

З подякою і повагою‚

Олександер Салтан

Харків

Коментарі закриті.