23 грудня, 2016

У Ню-Йорку зустрілися приятелі УКУ

Комітет  Приятелів  Українського Католицького Університету. (Фото: Роман Верхняк)

НЮ-ЙОРК. – У „Ріджес-готелі“ 6 листопада відбувся 13-ий святковий полуденок приятелів Українського Католицького Університету (УКУ) з цікавою програмою. Комітет приятелів УКУ, починаючи з 2004 року‚ улаштовує прийняття чи бенкети кожного року, у першу неділю листопада для допомоги УКУ.

Ведуча програмою Соня Соутус, вітаючи численну авдиторію, після висловлення вступних думок попросила о. Кирила Анджелова провести молитву. Голова Української Католицької Освітної Фундації Олександер Кузьма привітав гостей й учасників полуденка.

Промовляє  д-р  Борис Люшняк.

Промовляє  д-р  Борис Люшняк.

Показані під час полуденка фільми демонстрували цікаві фраґменти з академічного життя студентів і професорів у новозбудованому містечку УКУ, що стало окрасою княжого міста. Приємнo було спостерігати усміхнені обличчя студенток і студентів‚ які були активними на майданах Помаранчевої Революції й Революції Гідности у Києві і Львові, формували нові ідеї, визначаючи майбутнє України.

Міністер освіти й науки України д-р Лілія Гриневич, почесний сенатор УКУ‚ була гостею і головним промовцем під час зустрічі в Ню-Йорку. Вона розповіла українською й англійською мовами про високий науковий рівень УКУ, перед яким відкривається світле майбутнє. На його форумі виступають провідні богословські, наукові і політичні діячі.

Відома в Україні співачка і телеведуча, талановита діячка сцени Львівського оперного театру Софія Федина дотепом і ніжним милозвучним голосом веселила авдиторію, яка оплесками відгукувалась на її виконання та разом з нею співала.

Міністер освіти й науки України д-р Лілія Гриневич.

Міністер освіти й науки України д-р Лілія Гриневич.

На тлі веселої атмосфери був несподіванкою виступ колишнього контрадмірала д-ра Бориса Люшняка‚ який виконував обов’язки Головного лікаря США. Він – син українських батьків з Чикаґо. Виростав і формувався в українському середовищі. Активний пластун – „Хрестоносець“. Під сучасну пору – професор головного відділу привентивної медицини при Університеті силових структур США у Мериленді. З 9-го січня 2017 року він буде деканом Школи публічного здоров’я при Мерилендському Університеті в Коледж-Парку.

Б. Люшняк не промовляв з подіюму, а просто у залі серед авдиторії. Говорив про УКУ, його потреби. Говорив про особливе і вагоме значення Українського Католицького Університету. Спершу промовець з поклоном подякував д-р Л. Гриневич за її чудову промову, підкреслюючи, що Україна має високоосвічених і здібних науковців. Авдиторія промову д-ра Б. Люшняка нагородила довгими оплесками.

О. Кузьма назвав щедрих жертводавців на потреби УКУ, серед яких були Адріян Сливоцький і його батьки Володимира і Стефана Сливоцькі, Українська Кредитова Кооператива „Самопоміч“ у Ню-Йорку й інші. Зібрано понад 300 тис. дол.

Підчас полуденка успішно відбулась тиха ліцитація картин Анни Заячківської, Петра Ганжі і з Іконописної школи „Райдруж“ УКУ‚ якою займалась Анна Шпук-Нікітин.

Ректор УКУ, о. д-р Богдан Прах висловив особливу молитовну вдячність всім присутнім за велике розуміння потреб УКУ та щирі пожертви‚ з яких користається українська молодь. Водночас він подякував Українській Католицькій Освітній Фундації та Комітетові приятелів УКУ в Ню-Йорку за улаштування цієї успішної імпрези й провів завершаючу молитву.

Готував зустріч Комітет Приятелів УКУ на чолі з головою Андрієм Ленциком при активній співпраці Ірини Яросевич й А. Шпук-Нікітин.

Коментарі закриті.