6 серпня, 2020

Віртуально вшанували українських героїв

Стефан Шкафаровський співає національнi гимни. За ним стоять Українські Американські Ветерани з прапорами.

Організація Оборони Чотирьох Свобід України (ООЧСУ) 5 липня провела віртуальне вшанування Свята Героїв одночасно на „Zoom”, „Face­book Live” та „YouTube Live”, яке транслювалося глядачам у всьому світі.

У попередні роки свято відбувалося 4 липня на оселі Спілки Українсь­кої Молоді (СУМ) в Еленвілі, Ню-Йорк. Цього року через пандемію коронавірусу цю подію провели віртуально.

Програма розпочалася на Українсь­кому православному кладовищі св. Андрія в Савт Бавнд-Бруку, Ню-Джер­зі. Українські Американські Ветерани урочисто підняли прапори США та України, а оперний співак Стефан Шкафаровський виконав національні гимни. Після цього відбулися благословення від о. Івана Лишика з Української православної церкви св.Андрія Первозваного в Савт Бавнд-Бруку та о. Володимира Музички з Собору св. Володимира в Ню-Йорку.

Отець Іван Лишик говорить про героїв України.

Дмитро Ленчук, нещодавно обраний головою ООЧСУ, привітав усіх і закликав шанувати українських героїв, об’єднуватися у зміцненні та розвитку нашої української американської спільноти, продовжувати підтримувати демократичний шлях України і молитися за воз’єднання громади.

Ведучий Михайло Козюпа представив кожного із доповідачів та виконавців, які брали участь у програмі. Український ансамбль танцю „Іскра” розпочав програму з традиційного танцю „Привіт”.

Сім доповідачів виступили з короткими доповідями: Сергій Кузан з ініціятиви „#ВимкниРосійське” розповів про спільні дії всіх українців проти російської аґресії. Д-р Аліна Пони­паляк, історик Національного музею України, розповіла про останнього командира УПА Василя Кука, Ліда Слиш з Союзу Українок Америки розповіла про жінок героїнь та легенд України, о. Михайло Бучин­ський, настоятель храму Різдва Богородиці в Стебнику, Україна, розповів про церковних мучеників-героїв. Герой України Володимир Жемчугов розповів про те, чому люди різного етнічного походження на Донбасі приєдналися до армії для захисту України. Захар Маковський з Добровольчої дивізії розповів про сучасну російсько-українську війну та ролю добровольчого руху. Представники кримсько-татарського народу Айла Бакка­лі та Недім Усейнов висвітлили теперішню героїчну боротьбу за існування та опір російському гнобленню і окупації.

Марія Ліда Слиш, голова Округи СУА у Ню-Йорку, виголосила реферат про україн­ських героїнь

Музичні і танцювальні виступи відбувалися між доповідями. Висту­пили ансамбль танцю „Іскра”, сестри Оксана Телепко та Галина Лесків (бандура та спів), М. Козюпа та Татяна Козюпа- Ґріффін (акордеон та спів), Осередок СУМ з Випані, Ню-Джерзі, виконав танець, „Україн­ські сільські голоси” виконали пісню. Виступили Уляна та Калина Лещук (бандура та спів), а також Сергій Василюк з українського рок-гурту „Тінь Сонця”.

Організатори подякували Богда­нові Гаврилюкові (голові комітету), Т. Козюпі-Ґріффін та Дмитрові Ста­пін­ському за технічне обслуговування програми. До складу комітету входили також Зенон Галькович, Іван Кебало, Степан Качурак, Д. Ленчук і М. Козюпа. Фінальна програма стала кульмінацією понад шести тижнів плянування та підготовки з наміром вшанувати героїв через віртуальний міжнародний збір.

Переглянути відеофільм ООЧСУ про Свято Героїв 2020 можна за посиланням www.ODFFU.tv.

Татяна К. Ґріффін та Михайло Козюпа виступають під час програми.

Коментарі закриті.