16 січня, 2016

Шукав козацькі гармати 

РІВНЕ. – 19 жовтня 2015 року виповнилося 100 років від дня народження відомого українського археолога, доктора історичних наук, дослідника Берестецької битви 1651 року, творця найбільшої козацької колекції в Україні Ігоря Свєшнікова. З цієї нагоди в Україні відбувся ряд заходів, присвячених пам’ятній даті, яка відзначається на державному рівні.

Це, зокрема, відкриття 23 жовтня пам’ятного знака та меморіяльної дошки у селі Хотин Рівненської області, де тривалий час мешкав І. Свєшніков‚ вечори пам’яті в Дубні та Радивилові, історико-краєзнавча конференція в Рівненському обласному краєзнавчому музеї‚ учасники якої відвідали Національний заповідник „Поле Берестецької битви“, де І. Свєшніков впродовж 20 років очолював археологічну експедицію, та Дубенський замок, де він провів останні свої археологічні дослідження, під час яких 20 серпня 1995 року відійшов у вічність.

На честь археолога „Укрпошта“ випустила художній немаркований конверт, погашення якого відбулося в Рівному.

Нагорода ім. І. Свєшнікова присуджена працівникові Рівненського краєзнавчого музею Олексію Войтюку, котрий впродовж двох останніх років проводив розкопки на полі Берестецької битви, тим самим продовживши розпочаті І. Свєшніковим археологічні дослідження.

І. Свєшніков мріяв знайти козацькі гармати, які при переправі у глибокій безодні потопило військо Богдана Хмельницького‚ відшукати місце останнього спочинку Митрополита Йосаафа, котрий з Єрусалиму привіз освячений благословенний меч для гетьмана України і котрий загинув смертю хоробрих, спиняючи хрестом польське військо, що кинулося навздогін відступаючому козацькому загонові.

Перша мрія, на жаль, не підкорилася шукачеві – надто глибокою і неприступною виявилася на переправі болотяна безодня, куди впала козацька зброя. Натомість І. Свєшніков таки знайшов місце захоронення Митрополита та його помічника Павла, щирих оборонців української землі, яких польський король за проявлену хоробрість наказав поховати з честю. Наразі на цьому місці в селі Острів височить величний пам’ятник.

Завдяки цим пошукам та знахідкам істотно збагатилася історична спадщина багатьох музеїв України. Вони демонструвались на вітчизняних виставках, а також в Канаді, Польщі, США, Італії, Франції, Швеції, Литві.

Напишіть відгук