2 червня, 2016

Форум українських справ визначив завдання

Учасники Форуму від громадської мережі „Вільні люди“. (Фото: УІС)

КИЇВ. – 20 травня в Києво-Могилянській академії відбувся Форум українських справ‚ завданням якого було підведення підсумків зробленого в Україні щодо звільнення від радянсько-російського минулого та окреслення проблем деколонізації України.

Форум було розподілено на три тематичні бльоки: декомунізаційний, деокупаційний, деколонізаційний. Відкрив його вітальним словом голова правління Центру національного відродження Тарас Гребеняк.

В першому бльоці під головуванням проф. Сергія Квіта було підбито проміжні підсумки – що зроблено і що буде робитися в найближчі місяці в сфері деколонізації та звільнення України від російської присутности.

Промовляли голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович,  народний депутат України Андрій Левус (депутатське об’єднання „Наступ“)‚ який визначив практичні завдання: позбавлення ліцензій засобів масової інформації, які ретранслюють постуляти російської пропаґанди, позбавлення державних нагород осіб, які співпрацюють з державою-аґресором,  на законодавчому рівні контроль релігійних організацій, керівний орган яких знаходиться за кордоном, візовий режим з Росією, заборона російським гастролерам вільно їздити в Україні, введення квоти в радіоетері на російський продукт, заборона діяльности відверто проросійських організацій.

Ростислав Мартинюк, журналіст‚ звернув увагу на неофіційне поширення так званого „новоязу“ – модернізованої російської мови як прояву колоніялізму з боку Росії.

Після основного бльоку учасники Форуму працювали в дискусійних панелях. В панелі декомунізації з участю Богдана Короленка, Аліни Шпак, Юрія Макарова, Віталія Портнікова, Сергія Рябенка акцент було зроблено на вихованні дітей та молоді на засадах українських цінностей, українського патріотизму, викладання правдивої історії, популяризації національної культури, будування суспільства діялогу.

В панелі з питань деокупації з участю А. Левуса, Сергія Висоцького, Сергія Кузана, Олексія Бежевця, Сергія Іванова було ще раз наголошено на законодавчих ініціятивах, які внесені у Верховну Раду і стосуються обмеження дій окупанта в політичному, економічному, інформаційному й культурному просторі.

Третій панель – деколонізація – представлена Р. Мартинюком, Юрієм Сиротюком, Олексієм Курінним, Богданом Галайком акцентував свою увагу на питаннях символів, дат, цінностей, мови та історичних мітів, моделі культурної і мовної поведінки, нав’язаних російськими колонізаторами.

Організували Форум Центр національного відродження, громадська мережа „Вільні люди“, громадська організація „Українська справа“, Науково-дослідний інститут українознавства, недержавний аналітичний центр „Українські студії стратегічних досліджень“ за сприянням Українського інституту національної пам’яті.

 

Коментарі закриті.