15 лютого, 2016

Фестиваль в Черкасах об’єднав 30 національностей

Циганський ансамбль „Аме рома“ Золотоніської організації ромів.

ЧЕРКАСИ. – 24 січня в Обласному центрі народної творчости та культурно-освітньої роботи відбувся фестиваль національних меншин „Єдина родина“, у якому взяли участь творчі колективи 30 національних товариств області, які показали циганські танці, єврейські наспіви, вірменські і польські пісні, німецький фолкльор.

Концертну п’єсу Генріка Венявського для скрипки та фортепіяна „Леґенда“ виконали Олексій Бєльський та Олена Пономаренко з Польського культурного центру ім. Кароля Шимановського. З яскравим „Полонезом“ виступили вихованці ансамблю народного танцю „Веселка“ Центру дитячої та юнацької творчости.

Фестиваль відкриває ансамбль „Дружба“ Авкціонерного товариства „Азот“. (Фото: Олександер Костирко)

Фестиваль відкриває ансамбль „Дружба“ Авкціонерного товариства „Азот“. (Фото: Олександер Костирко)

В пам’ять про 100-річчя геноциду вірменського народу Арiяна Устьян виконала пісню-реквієм „Адана“. Ще одна представниця вірменської громади „Арарат“ Ануш Оґанесян виконала пісню французького композитора і співака вірменського походження Шарля Азнавура „Аястан“, що в перекладі означає „Вірменія“. Далі А. Оґанесян співала українську народну пісню „Ой, у вишневому саду“. Стародавній вірменський танець наречених „Узундара“ танцювала Вардуi Марутян.

Мусульманська громада міста побажала усім здоров’я і злагоди. Ансамбль релігійних піснеспівів „Аль-Іхляс“ виконав дві композиції. Далі ансамбль „Аме рома“ Золотоніської міської громадської організації ромів представив дівочий циганський танець.

Співачка Юлія Видовська з Польського культурного центру ім. Кароля Шимановського.

Співачка Юлія Видовська з Польського культурного центру ім. Кароля Шимановського.

Виступали колектив „Едельвайс“ Центру німецької культури „Відерштраль“‚ співачка Юлія Видовська з Польського культурного центру ім. Кароля Шимановського‚ Надія Аракелян з вірменської громади „Арарат“, тріо родини Жовтих з Благодійного єврейського фонду „Хесед Дорот“‚ єврейський струнний ансамбль „Фіделе“ („Скрипонька“)‚ дитячі ансамблі„Зангакнер“ („Дзвіночки“) та „Ніцанім“ („Паростки“), театр хореографічних мініятюр „Артанія“. У виконанні чоловічого вокального ансамблю „Орфей“, театру „Артанія“ і Нодарі Росопідзе прозвучала вокально-хореографічна композиція „Дарьї-дурі“.

На сцені – колектив „Едельвайс“ Центру німецької культури „Відерштраль“.

На сцені – колектив „Едельвайс“ Центру німецької культури „Відерштраль“.

Вірменський народний танець виконує Вардуі Марутян.

Вірменський народний танець виконує Вардуі Марутян.

Під пісню „Єдина родина“ у виконанні ансамблю „Арарат“ на сцену вийшли всі учасники фестивалю. Кожна громада виступала в своєму національному вбранні з виконанням пісень та віршів на своїй мові. Перед початком демонструвались виставки про досягнення національних товариств области. Фестиваль присвятили до Дня Соборности.

За даними Всеукраїнського перепису населення, на території Черкаської области проживають представники понад 130 національностей і народностей.

Коментарі закриті.