16 січня, 2016

Україна за тиждень

Зона вільної торгівлі діє

КИЇВ. – Угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Европейським Союзом 1 січня набула чинности. Документ був підписаний 27 червня 2014 року як частина Угоди про асоціяцію, але був відстрочений на рік на прохання Росії для проведення з нею консультацій, що завершилися безрезультатно. ЗВТ усуває 97 відс. тарифів на українські товари і передбачає зниження середнього тарифу на український експорт з 7.6 до 0.5 відс. Зниження ввізних мит на европейську продукцію не призведе до великого напливу европейських товарів. З 1 січня нульові ставки будуть введені для промислових і сільськогосподарських товарів, товарів переробної та харчової промисловости. Надалі тарифна лібералізація буде проводитися протягом трирічного періоду на деякі види рибної продукції, взуття, труби, п’ятирічного періоду – на телефонні апарати, апаратуру для радіомовлення, лінзи для камер і семирічного періоду – на апаратуру для відеозапису, моторні транспортні засоби, добрива та інше. Україна отримує можливість знизити ввізні мита на ряд виробів. Проти набуття чинности ЗВТ виступала Росія, яка вважає, що створення такої зони може неґативно вплинути на російську економіку. („Інтерфакс-Україна“)

Україна стала членом Ради Безпеки 

КИЇВ. – 1 січня Україна офіційно приступила до виконання обов’язків непостійного члена в Раді Безпеки ООН, до якої входять 15 членів: п’ять постійних, які мають право вето, та 10 непостійних. Представником України в ООН буде Володимир Єльченко, який змінив на цій посаді Юрія Сергеєва. (УНІАН)

Лукаш звільнили з-під варти

КИЇВ. – Солом’янський суд Києва 28 грудня 2015 року звільнив з-під варти колишнього міністра юстиції Олену Лукаш, повернувши їй пашпорти та суму застави. О. Лукаш більше не обмежена у переміщенні та може виїхати за кордон. Служба безпеки України 5 листопада 2015 року затримала О. Лукаш, яка перебувала в розшуку. Прокуратура мала підозру у заволодінні нею під час перебування на посаді міністра юстиції фондами державного бюджету в розмірі 2.5 млн. грн. та вчиненні службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки. Печерський районний суд Києва 6 листопада заарештував її з можливістю внесення застави у розмірі 5.1 млн. грн. У той же день народний депутат Вадим Новинський вніс заставу за О. Лукаш. (УНІАН) 

Вибухнув маґістральний газопровід

ХУСТ, Закарпатська область. – 1 січня вибухнув маґістральний газопровід „Союз“, який постачає газ з Росії до країни Евросоюзу. Обладнання зафіксувало підземну розгерметизацію труби, під тиском почав вириватися газ, який від випадкової іскри зайнявся. Внаслідок аварії ніхто не загинув, маштабних руйнувань чи загрози навколишньому середовищу немає. „Розгерметизація маґістрального газопроводу „Союз“ на Закарпатті не впливає на транспортування природного газу для споживачів України і Европи“, – повідомила прес-служба „Укртрансгазу“. (Бі-Бі-Сі)

Оголошене нове коло санкцій

ВАШІНГТОН. – 22 грудня 2015 року уряд США оголосив про нове коло санкцій через дії, пов’язані з Україною та Росією. Загалом під дію обмежень підпали 34 організації та особи, зокрема в Україні – колишній міністер освіти України Дмитро Табачник, колишній міністер внутрішніх справ Віталій Захарченко, кримські підприємства „Ялтинська кіностудія“, „Массандра“, завод шампанських вин „Новий світ“, аґрофірма Національного інституту винограду „Магарач“. „Синхронізуючи наші санкції із тими, які запроваджують наші міжнародні партнери, та попереджаючи спроби уникнути санкцій, ми знову демонструємо непохитний намір США примусити Росію поважати безпеку та суверенітет України”, – заявив Джон Сміт, директор Департаменту контролі за закордонним активами США. („Голос Америки“)

Росія провела „опитування“ 

СИМФЕРОПІЛЬ. – 93.1 відс. опитаних жителів анексованого Росією Криму висловилися за те, щоб у комерційному контракті на постачання електроенерґії з материкової України на півострів не було вказано, що Крим є частиною України, заявив 1 січня директор Всеросійського центру вивчення громадської думки Валерій Федоров. За його словами, було опитано близько 3,000 осіб. Провести опитування у Криму щодо тексту угоди з Україною наказав Президент Росії Володимир Путін. Нині Крим забезпечується електрикою з привезених генераторних установок і через енерґоміст з сусідньої Росії, але цієї електроенерґії не вистачає, і енерґопотужності півострова зазнають частих аварій через перевантаження. Увечорі, 30 грудня 2015 року, до Криму знову припинилося постачання електроенерґії з України, бо одна з опор лінії в Херсонській області була пошкоджена вибухом. (Радіо „Свобода“)

Не буде старих авт

КИЇВ. – З 1 січня в Україну заборонено ввезення автомобілів, що не відповідають екологічним вимогам сучасного стандарту Евро-5, який став обов’язковим в Европі з вересня 2009 року. Про це нагадала Асоціяція міжнародних автомобільних перевізників України. Стандарт Евро-5 є обов’язковим з жовтня 2008 року для всіх нових вантажних автомобілів, які продаються в Евросоюзі, і для всіх легкових автомобілів – з 1 вересня 2009 року. Продаж нових легкових авт в Україні за підсумками 2015 року скоротився на 52 відс., повідомила асоціяція „Укравтопром“. (УНІАН‚ „Укрінформ“)

Мороз зупинив потяг

ЛЬВІВ. – 4 січня „Укрзалізниця“ пересадила пасажирів з українського швидкісного поїзда Львів-Київ, який здійснив вимушену зупинку через мороз‚ у допоміжний швидкісний поїзд південнокорейського виробництва „Hyundai Rotem“, який було направлено назустріч з Києва. Потяг „Тарпан“ вимушено зупинився на станції Рудня-Почаївська (Рівненська область).  Опалення у вагонах не припинялося. Українська залізнична швидкісна компанія вибачилася перед пасажирами за незручності й затримку в дорозі. (УНІАН)

СБУ викрила фінансові оборудки 

КИЇВ. – Служба Безпеки України (СБУ) викрила низку фінансових оборудок з державними фондами, організованих посадовцями у районі проведення антитерористичної операції. Про це повідомили 4 січня у прес-службі СБУ. Зокрема скоїли оборудки службовці Волноваської районної державної адміністрації‚ міста Краматорська‚ Новоайдарської селищної ради‚ Старобільська на мільйони гривень. За фактами оборудок тривають оперативно-слідчі дії для притягнення до відповідальности всіх осіб‚ причетних до корупційних оборудок. (УНІАН)

Викрили змову проти держави

ОДЕСА. – Прокуратура Одещини 4 січня направила до суду звинувальний акт щодо чотирьох осіб, які плянували створення „Одеської народної республіки“. Громадянин Російської Федерації у змові з командиром тактичної групи у складі терористичної організації „ДНР“ та ще двома особами організували вчинення дій, спрямованих на захоплення державної влади в Одеській області та інших реґіонах України. Злочинна група плянувала організувати „другу руську весну“ на травневі свята шляхом створення незаконних озброєних груп для наступу на реґіон, збройного захоплення адміністративних будівель, портів, приміщень політичних партій, вбивства окремих народних депутатів України та громадських активістів. До незаконного державного формування, за плянами змовників, мали входити території від крайньої південної межі Одещини до села Коблеве Миколаївської области, що вважалося б лінією розмежування з державним кордоном України. („Укрінформ“)

Напишіть відгук