10 листопада, 2016

Україна за тиждень

Оприлюднили плян поділу України

КИЇВ. – Американський тижневик „Newsweek“ повідомив 4 листопада про оприлюднення електронної пошти кремлівського керівництва із плянами розколу України на зони „Новоросія“, „Малоросія“ і „Галичина“. Цю ж тему порушує популярне періодичне видання Австралії „The Sydney Morning Herald“, за даними якого, аґенти Кремля працюють навіть у Верховній Раді. (Радіо Свобода) 

Світ схвалив е-деклярування

КТЇВ. – Світ назвав українське е-деклярування кроком у правильному напрямку. Електронні деклярації демонструють рішучість Києва боротися з корупцією. Таку оцінку новій системі дали 4 листопада у відомстві Федерального канцлера Німеччини. Світ побачив як реально живуть українські політики, відійшов від шоку і визнав, що альтернативи покищо немає. Як би соромно не було, потрібно йти далі. Антикорупційні органи України нехай тепер доводять свою доцільність. („Укрінформ“)

Чужинці вийшли на шлях

КИЇВ. – В Україні 4 листопада запущено перший проєкт утримання дороги чужоземним підрядником. Проєкт розрахований на сім років і може стати шаблоном для нової системи утримання вітчизняних доріг. Для цього обрано дорогу М-06 Київ-Чоп. Семирічний контракт має загальну вартість 63.5 млн. евро і фінансується Европейським банком реконструкції і розвитку. Експеримент має показати, що в Україні можливо утримувати дорогу з великим навантаженням на европейському рівні. („Укрінформ“)

Буде пам’ятник Костянтинові Острозькому

ВІЛЬНЮС. – Уряд Литви 5 листопада вирішив, що країна візьме участь у відновленні надгробного пам’ятника в Києві гетьманові литовському Костянтинові Острозькому – видатному полководцеві, який розбив московську армію під Оршею. На відновлення пам’ятника в Києві уряд Литви виділяє 44 тис. евро. Проєкт плянується здійснити до 2020 року. К. Острозький похований у монастирському комплексі в Києві, але пам’ятник на його честь був зруйнований. Новий пам’ятник плянується встановити на тому ж місці. (“Укрінформ“)

Голова суду втік з України

КИЇВ. – 4 листопада підозрюваний у незаконному розподілі справ колишній голова Вищого господарського суду Віктор Татьков виїхав за кордон‚ коли його було повідомлено про підозру. 18 жовтня Генеральна прокуратура повідомила про підозру В. Татькова та його заступника Артура Ємельянова в незаконному втручанні в автоматизовану систему розподілу справ. 29 вересня Верховна Рада звільнила В. Татькова з посади судді, так як він підпадає під дію закону „Про очищення влади“ (про люстрацію). („Українська правда“) 

У криївці знайшли бронетранспортер

КИЇВ. – У підземній схованці під Києвом правоохоронці 4 листопада знайшли великий арсенал зброї, боєприпаси та бронетранспортер. Бункер облаштували в одному з будинків на території дачного поселення у Бориспільському районі. Під час обшуку правоохоронці виявили 60 ракет до установок „Ґрад“, протитанкові міни, ручні протитанкові ґранатомети та бронебійні снаряди. (УНІАН)

На Закарпатті затримали нелеґалів 

УЖГОРОД. – Прикордонники на Закарпатті 6 листопада затримали сімох вихідців із країн Африки, які намагалися незаконно перейти український кордон, щоб потрапити до країн Европи. Міґрантів на околиці Берегового затримали співробітники оперативних підрозділів. Серед затриманих – четверо громадян Ніґерії, двоє громадянин Зімбабве та один громадянин М’янми. (BBC)

Хемікалії вилили в річку

ЛУГАНСЬК. – У Луганській області одне із підприємств хемічної промисловости зливало у річку Сіверський Донець тонни шкідливих хемічних відходів, що призвело до забруднення та зміни властивостей води. Завод забруднив 10 кілометрів акваторії річки, яка збагачує питні горизонти Рубіжного, Лисичанська, Сєверодонецька та інших населених пунктів, є місцем відпочинку населення та найбільшим маґістральним каналом для меліорації земель реґіону. Було прокладено трубу, через яку щонайменше з 2014 року підприємство викидало в річку тонни хемікалів. Прокуратура Луганської области розпочала досудове розслідування. (УНІАН)

Молилися за мир в Україні

КРАМАТОРСЬК. – Провідники церков і релігійних організацій відвідали Краматорськ, де молилися за мир в Україні, зустрілися з військовими і рідними полонених вояків. Виїзне засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій відбулося 2 листопада на базі „Сармат“ в районі проведення антитерористичної операції. Його учасники прийняли спільне Звернення щодо утвердження миру та поступу українського суспільства. У ньому Рада Церков закликала до складання зброї тих, хто взяв її до рук незаконно, і тих, хто прийшов на українську землю із злочинними та загарбницькими намірами. (УНІАН)

Студенти захопили корпус університету

КИЇВ. – Студенти Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова 6 листопада захопили одну з будівель навчального закладу в центрі Києва. У такий спосіб студенти не хочуть допустити, аби керівництво відкрило меблевий магазин у приміщенні університету. Продаж меблів там відбувався і раніше, однак приміщення мали облаштувати під авдиторії для навчання, бібліотеку для науковців або науково-дослідний центр. Однак ремонт у приміщенні зробили саме під магазин. (УНІАН)

Приїхав адвокат Романа Сущенка

КИЇВ. – Російський адвокат Марк Фейґін 31 жовтня приїхав до Києва для вивчення перспективи організації обміну журналіста „Укрінформу“ Романа Сущенка, затриманого в Москві за підозрою в „шпигунстві“. „Я нікого не хочу обманювати і говорити, що його виправдають або просто так припинять справу за відсутністю складу злочину або з якихось інших підстав, передбачених у кримінально-процесуальному кодексі, цього не буде“, – сказав він. За словами М. Фейґіна, обвинувачення в шпигунстві, яке інкримінується Р. Сущенкові в Росії, є особливо тяжким і просто так від цього ніхто не відступиться. При цьому адвокат наголосив, що у нього склалося враження, що в уяві російської сторони ситуація з Р. Сущенком повинна закінчиться обміном на якусь особу з числа громадян Росії, засуджену в Україні. („Укрінформ“)

Києву повернули будівлю театру

КИЇВ. – Господарський суд Києва задовольнив позов столичної прокуратури та повернув у власність територіяльної громади приміщення Музичного театру на Подолі, які безпосередньо є пам’яткою архітектури. Прокуратура встановила, що це майно вартістю майже 8 млн. грн. перейшло у власність приватного товариства „Центр дозвілля РА“ без належних правових підстав. (BBC)

Росія зробила хід пам’ятником

МОСКВА. – 5 листопада світова преса розмірковувала над тим, чи посилить напругу між Росією та Україною спорудження пам’ятника князеві Володимирові Великому у Москві. Політичний підтекст такого кроку є цілком очевидним. „Коли Володимир був живий, Москви ще не існувало“, – цитує „Economist“ історика Ігоря Данилевського. Видання нагадує, що у березні 2014 року Володимир Путін згадав про спадщину князя, аби виправдати анексію Криму. На думку британського видання „Daily Telegraph“ такий крок може ще більше посилити напругу між Києвом та Москвою. (ВВС)

Коментарі закриті.