29 вересня, 2016

Україна за тиждень

На Донбас перекинули військо

ЯСИНУВАТА‚ Донецька область. – 24 вересня до району Ясинуватої з Балашихи Московської области прибули підрозділи Центру спеціяльного призначення „Вітязь“ Федеральної служби військ Національної ґвардії Російської Федерації. Бойовики розмінували ділянку в районі села Стила на Донеччині, але 22 вересня, за наказом російського командування, повторно замінували цей район, наразивши на смертельну небезпеку місцевих мешканців. („Укрінформ“)

Колишій прем’єр повісився

ЛУГАНСЬК. – Російські засоби інформації повідомили, що один з ватажків угруповання „ЛНР“, колишній „голова Ради міністрів“ Генадій Ципкалов учинив самогубство в ніч із 23 на 24 вересня. Раніше Г. Ципкалов був заарештований бойовиками за звинуваченням у „спробі державного перевороту“. 24 вересня Г. Ципкалова мали допитати і влаштувати йому очну ставку з іншим затриманим, одним із ватажків „Народної міліції ЛНР“ Віталієм Кисельовим. Г. Ципкалова тримали в одному з будинків „адміністративної влади“. Раніше цього тижня в Росії був убитий керівник харківської сепаратистської організації „Оплот“ Євген Жилін. Тим часом у Луганську зростає незадоволення режимом угруповання „ЛНР“ серед молоді. У ніч на 24 серпня, незважаючи на комендантську годину, група молодиків розгорнула в центрі міста український прапор. (Радіо Свобода)

Фальшували українські пашпорти 

МАРІЮПІЛЬ, Донецька область. – Колишні та діючі державні службовці, використовуючи службове становище, налагодили виготовлення та доставлення пашпортів громадянина України на тимчасово окуповану територію. Протягом півроку четверо маріюпольців (дві жінки – діючі співробітниці районного управління Державної міґраційної служби та два чоловіки), за попередньою змовою виготовляли документи, які потім віддавали замовникам, що мешкають на непідконтрольній Україні території. Підроблений пашпорт коштував 500 грн. 24 вересня правоохоронці провели обшуки за адресою орендованого злочинною групою приміщення та місцями мешкання всіх його учасників. Вилучено 40 пашпортів на різних осіб, комп’ютерну техніку, фотопапір та 70 тис. грн. („Укрінформ“)

У банку крали гроші

КИЇВ. –  24 вересня Київська прокуратура оголосила підозру двом колишнім службовим особам банку „Київська Русь“ за фактом привласнення банківських фондів в особливо великих розмірах шляхом підроблення документів на видачу готівки з рахунків клієнтів. Зловмисникам вдалося заволодіти сумою понад 1 млн. грн. („Укрінформ“)

У Пекіні відкрили музей Шевченка

ПЕКІН. – 24 вересня у китайській столиці був заснований музей-ґалерія Тараса Шевченка. У його стінах цього ж дня відкрилася художня виставка „Нев‘януча слава. Уклін Тарасові Шевченкові“. Експозиція об’єднала шевченківські роботи відомих китайських майстрів і понад 100 ориґінальних ґравюр з колекції Національного музею Т. Шевченка в Києві. Частина представлених експонатів раніше виставлялася у пекінській ґалерії „Пам’ятник тисячоліття“, а навесні та влітку була показана у Києві та Каневі. Посол України у КНР Олег Дьомін на церемонії відкриття музею підкреслив важливу ролю музею у культурних взаєминах двох країн. („Укрінформ“)

Порт став Чорноморськом

ОДЕСА. – 24 вересня морський торговельний порт у Чорноморську став портом „Чорноморськ“. Назву Іллічівського порту привели у відповідність з новою назвою міста, перейменованого 18 лютого в рамках виконання закону про декомунізацію. („Укрінформ“)

Видали книгу з історії війська

КИЇВ. – 22 вересня нову книгу Громадського просвітницького проєкту „Історія українського війська“ презентували в „Укрінформі“. У книзі висвітлені різні історичні періоди – від  давньої Русі до визвольних змагань. Примірники книг будуть роздані насамперед у війську. Книга побачила світ у видавництві „Клюб сімейного дозвілля“ тиражем у 5,000 примірників. („Укрінформ“)

Київ має покарати репортера

КИЇВ. – „Україна сама має відреаґувати на дії британського журналіста Ґрема Філіпса, якщо він порушив українське законодавство“, – заявила 23 вересня Посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф. Таким чином вона відповіла на прохання Посла України у Великобританії Наталії Галібаренко зупинити пропаґандистську діяльність Ґ. Філіпса, який відомий своєю суперечливою діяльністю на території невизнаних республік на сході України. В інтернеті з’явилося відео, на якому Ґ. Філіпс ображав звільненого з полону українця Володимира Жемчугова, в якого немає обох рук і сильно пошкоджений зір. 17 вересня під час обміну полоненими Ґ. Філіпс почав суперечку з В. Жемчуговим, запитуючи: „Де, твоя совість? Кому ти потрібен зараз безрукий?“. (ВВС)

Загинуло двоє поліцаїв

ДНІПРО. – 25 вересня колишній боєць роти спеціяльного призначення Міністерства внутрішніх справ „Торнадо“ 33-річний уродженець Росії Олександер Пугачов застрелив двох патрульних поліцаїв, які зупинили його автомобіль за порушення правил дорожнього руху. Ольга Макаренко померла в лікарні. Її колега Артем Кутушев перед смертю встиг поранити у живіт нападника, якого того ж дня затримали. У Дніпрі 26 вересня було оголошено днем жалоби за загиблими поліцаїв. (УНІАН)

На межі Криму відбулася хода 

ЧОНГАР, Херсонська область. – На адміністративному кордоні з анексованим Кримом 24 вересня відбулася хода протесту, учасники якої з прапорами України і кримських татар підійшли до кордону. Очолювали ходу Ленур Іслямов і Рефат Чубаров. (УНІАН)

Президент перервав візиту

КИЇВ. – Президент Ізраїлю Реувен Рівлін перервав візиту до України через смерть 94-річного колишнього президента держави Шимона Переса. Президент Р. Рівлін прибув 27 вересня в Україну з державною візитою, щоб відзначити 75-річчя трагедії Бабиного Яру. Він зустрівся з Президентом України Петром Порошенком та виступив в Верховній Раді. Візита мала тривати до 30 вересня. („Укрінформ“)

Оцінили шляхи України

КИЇВ. – За оцінкою міжнародної організації „Всесвітній економічний форум“ 28 вересня за критерієм „Інфраструктура“ Україна отримала 75 місце з 138 країн згідно зі звітом про ґльобальну конкурентоспроможність країн у сфері транспорту. Зокрема, якість залізничних шляхів фахівці оцінили 34 місцем, повітряний транспорт зайняв 103 місце, а стан автодоріг має найгірший показник – 134 місце. Серед сусідніх країн найвищу оцінку отримали транспортна галузь Росії (35 місце) і Польщі (53 місце). („Укрінформ“)

Від алькоголю померли 34 особи

КИЇВ. – Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 29 вересня заявила, що в Україні внаслідок отруєння сурогатним алькоголем загинули 34 людини. На Харківщині 56 людей отруїлися, з них 24 особи померли, на Донеччині в місті Лиман 9 людей отруїлися, з них п’ять загинули. 21-24 вересня померли п’ять жителів Миколаєва. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.