29 вересня, 2016

Перемога Клінтон в інтересах України, твердить експерт

Київ. – Згідно з опитуваннями Дональд Трамп випереджає Гіларі Клінтон у президентських перегонах США: 46 відс. проти 43 відс. Такий сценарій не є найкращим для України, в її національних інтересах перемога Г. Клінтон. Таку думку 20 вересня озвучив Микола Воробйов, директор Центру дослідження Східньої Европи у Вашінґтоні, під час брифінґу в Українському кризовому медія-центрі.

„Трамп у своїх виступах закликав до пом’якшення позиції щодо Росії. Питання озброєння для України знято із програми республіканців. Він також озвучував думку, що, можливо, США не варто підтримувати НАТО, натомість країни-члени Альянсу мають платити за присутність американських військ. Трамп також висловлював симпатії до Володимира Путіна, як до сильного лідера”, – розповів М. Воробйов.

За словами М. Воробйова, після нещодавнього скандалу звільнили голову передвиборчого штабу Д. Трампа – Пола Манафорта. Мова йшла про можливе отримання ним грошей від оточення Віктора Януковича, що не були оподатковані за американським законодавством. Втім, наявної інформації замало, аби проти нього порушили кримінальне провадження, втрати виключно репутаційні.

Не дивлячись на це, за словами М. Воробйова, Д. Трамп продовжує тісно спілкуватися з П. Манафортом, а той – радити кандидатові на президента США.

Ще одна довірена особа Д. Трампа – генерал Майкл Флін. ,,Він прихильник ізоляціонізму та вважає, що США мають зменшити свою військову присутність. Його також бачили на заходах „Russia Today“, зокрема у Москві“, – розповів директор Центру дослідження Східньої Европи.

За його словами бізнесмен Картер Пейдж має свої  інтереси у ,,Ґазпромі” та висловлювався на користь того, що Володимир Путін набагато сильніший та передбачуваніший президент ніж Барак Обама, і треба покращувати стосунки з Росією.

„Позитивний прогноз за умови перемоги Трампа – збереження статус-кво щодо санкційної політики та підтримки України. Також можливе загострення стосунків з Путіним, адже і він, і Трамп – два „сильні лідери“ і обидва мають свої геополітичні амбіції“, – припустив М. Воробйов. При неґативному сценарії, Україна не отримуватиме належної військової допомоги. Разом з тим, НАТО продовжить нарощувати свій континґент на західних кордонах України.

„У системі американської демократії неможливо узурпувати владу всередині країни. Є Конґрес США, є інші стримувачі. Але у президента є монополія на зовнішню політику. Останнє слово завжди за Білим Домом. Україна має пам’ятати про це“, – зазначив М. Воробйов.

У випадку перемоги Г. Клінтон, на думку експерта, Україна зможе отримати довгоочікувану військову допомогу. „Вона розуміється на зовнішній політиці, у неї є досвід, вона розуміє, чого може коштувати російська аґресія та її ескаляція“, – додав М. Воробйов.

 

Коментарі закриті.