15 липня, 2016

Україна за тиждень

Україна та Польща підписали угоду 

ВАРШАВА. – Україна та Польща 9 липня підписали Угоду про військово-технічне співробітництво, взаємне постачання товарів та надання послуг військового призначення. Сторони домовилися про військово-технічну співпрацю. Церемонія підписання відбулася у Варшаві в рамках дводенного саміту НАТО. Угоду підписали Міністер оборони України Степан Полторак та Міністер оборони Польщі Антоній Мацеревич. (УНІАН) 

Українське зерно купує Італія 

РИМ. – Експорт українського зерна до Італії зріс торік більше ніж втричі у порівнянні з попереднім роком. Після Франції та Канади – традиційних імпортерів збіжжя в Італію – Україна посіла третє місце. З України завозять передусім фуражне зерно, яке широко використовують у сільському господарстві для відгодівлі худоби і птиці. Друга велика частка – це зерно м’яких сортів, призначених для кондитерської та хлібопекарської промисловості Італії. Збільшенню імпорту українського зерна сприяє зона вільної торгівлі між Україною та Евросоюзом, що діє з 1 січня цього року. Водночас президент Европейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті переконаний, що Україні варто ще багато попрацювати для панування на европейському ринку зернових. (Радіо Свобода)

У Росії знищили українську черешню

САМАРА, Росія. – 9 липня „Россільгоспнагляд“ знищив 7.7 тонни української черешні і 19.5 тонни яблук і 19 тонн черешні з Польщі. На кордоні були затримані ще два вантажні автомобілі з продукцією, забороненою до ввезення в Росію. Вилучені овочі і ягоди вивезені на полігон твердих побутових відходів під Самарою і знищені за допомогою бульдозера. У червні на Кубані за допомогою бульдозера знищили 38 тонн полуниці з України. Російські прикордонники 8 липня не пропустили з України 30 залізничних вагонів, що прямували до Казахстану та Кирґизстану. Як відомо, на початку липня Росія запровадила додаткові обмеження щодо транзиту через її територію товарів з України до ряду країн Середньої Азії. („Українська правда“)

Поліція змінює авта

КИЇВ. – Національна поліція України отримає 651 новий екологічний гібридний автомобіль „Mitsubishi Outlander“. 7 липня Міжвідомча робоча група Міністерства внутрішніх справ і Міністерства природи схвалила проєкт для заміни автотранспортного парку поліції автомобілями з гібридною силовою установкою. Програма розроблена у співпраці з державними та комерційними структурами Японії в рамках „Кіотського протоколу“. Сучасні автомобілі замінять застарілі радянські авта ВАЗ і УАЗ. Нове авто поєднує бензиновий і два електромотори з приводом на всі колеса і можливістю працювати тільки на електричному приводі та має унікальні технічні характеристики. („Українська правда“)

Загинула рекордна кількість цивільних

КИЇВ. – За червень на Донбасі встановлена найбільша кількість загиблих серед цивільного населення з серпня 2015 року, йдеться у доповіді Управління ООН з координації гуманітарних питань. Червень відзначився інтенсивними бойовими діями у зоні конфлікту на сході України. На Донбасі загинули 12 цивільних осіб, а ще 57 були поранені. З початку конфлікту на Донбасі понад 21 тис. осіб були поранені, 9,400 загинули. З них близько 2,000 були цивільні. (BBC)

Українці поїдуть на Олімпіяду

КИЇВ. – Борцям вільного стилю Оксані Гергель та Андрієві Квятковському 9 липня повернули заслужені олімпійські ліцензії для участи в іграх в Ріо-де-Жанейро. Раніше трьох українських борців відсторонили від участи у Іграх за вживання забороненого препарату мельдонію. Окрім О. Гергель і А. Квятковського в цьому списку був також Ален Засєєв. (УНІАН)

Прилетіли до Золочева

ЗОЛОЧІВ, Львівська область. – 9 липня поблизу села Лісові Золочівського району на сільській дорозі приземлився двомісний літак RV-8 з двома громадянами Литви та Латвії на борту, який летів з київського летовща „Чайка“ до Львова. Пасажири травм не отримали, а сам літак зазнав технічних пошкоджень. (BBC)

Показали фільм про секс-працівниць

КИЇВ. – Розповідь про жінок комерційного сексу – фільм „Білий танець“ показали 9 липня у Києві. За 17 хвилин були показані історії трьох секс-працівниць і сутенерки. Режисер фільму Ксенія Кравцова говорить, що була домовленість не показувати фільм по телевізору – у багатьох є родини і діти, в яких після оприлюднення такої інформації можуть виникнути проблеми. Представники громадських організацій під час дискусії після фільму повідомили, що тільки у Києві у секс-індустрії працює близько 30 тис. осіб. За минулий рік Національна поліція виявила 102 потерпілих від торгівлі людьми і почала 111 кримінальних проваджень за цими фактами. Тільки на дитячу гарячу лінію „Ла Страда-Україна“ протягом 2015 року зателефонувало понад 38 тис. осіб, зокрема з питань трудової та сексуальної експлуатації неповнолітніх. (Радіо Свобода)

Джамала співала на Донбасі 

КРАМАТОРСЬК. – Понад 10 тис. людей прийшли 6 липня на концерт українських зірок на чолі з Джамалою у Краматорську, який день раніше  святкував другу річницю звільнення від російських терористів та їхніх поплічників. Сама співачка виклала на своїй сторінці у Facebook невеличкий фотозвіт і написала: „Краматорськ, дуже дякую!“. („Укрінформ“)

В Естонії навчили парамедиків для України

ТАЛЛІН. – Естонська волонтерська організація підготувала для України у Військово-медичній академії 80 парамедиків. Про це повідомила 7 липня член організації „Вільна Україна” Наталія Олянішина. Термін навчання становив 10 діб, після цього їх забезпечили уніформою і комплектами медичної допомоги і відправили в Україну. Загалом випущено чотири групи парамедиків. Підготовка першої розпочалась у березні 2015 року. Починається навчання бриґади лікарів, які працюватимуть на лінії зіткнення. („Укрінформ“) 

Кам’янка позбулася Кузнєцова

КАМ’ЯНКА, Рівненська область. – На виконання закону про засудження комуністичного та націонал-соціялістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаґанди їхньої символіки 22 червня в селі Кам’янка демонтовано пам’ятник Миколі Кузнєцовові, радянському диверсантові-розвідникові, аґентові НКВД. Під час Другої світової війни він виконував терористичні та провокаційні завдання радянського командування, які мали на меті викликати терор у відповідь з боку німецької окупаційної влади проти українського населення і спровокувати мирних мешканців на партизанку. Він вбивав керівників німецької адміністрації в Рівному та Львові. (Євген Цимбалюк)

Народилися п’ять немовлят

ОДЕСА. – В обласному пологовому будинку 24 червня Оксана Кобелецька народила трьох хлопчиків і двох дівчат вагою від 1.1 до 1.8 кілограма. У цій родині уже росте трирічна донечка. Сім’ї надана трикімнатна квартира у новому будинку. Мама і її діти забезпечені всім необхідним. Батьки уже придумали для малят імена: Денис, Дарія, Владислав, Олександра і Давид. (Сергій Горицвіт)

В Україні буде чемпіонат Европи 

БУДАПЕШТ. – Україна 9 липня отримала право на проведення чемпіонату Европи зі стрибків у воду в 2017 році. Таке рішення прийняв виконавчий комітет Европейської ліґи плавання. Місцем проведення буде Палац водних видів спорту „Ліко-арена“ в Києві. („Українська правда“)

Коментарі закриті.