16 січня, 2016

Україна за тиждень

Росія проти місії ООН

ДОНЕЦЬК. – 8 січня російські дипломати та сепаратисти з угруповання „ДНР“ синхронно виступили з критикою української пропозиції розмістити на Донбасі миротворчу місію ООН. Спробою відвернути увагу від невиконання Києвом ключових положень мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року назвав ініціятиву Посол Росії в ООН Віталій Чуркін. Такі ж арґументи навів 8 січня представник угруповання „ДНР“ Денис Пушилін. „У Комплексі заходів щодо здійснення Мінських угод ніяких представників ООН та інших миротворчих організацій не передбачено“, – заявив Д. Пушилін. („Голос Америки“)

„Укрнафта“ звернулася до суду 

КИЇВ. – Акційне товариство „Укрнафта“ 9 січня звернулася до міжнародного арбітражного суду в Гаазі з позовом проти Росії. Справа чекає на розгляд. „Укрнафта“ у своєму позові посилається на Угоду між урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року. Аналогічні позови проти Росії подали також компанії „Novel-Estate“, „Stabil“, „Stemv Group“, „Кіровоград-нафта“, „Крим-Петрол“, „Пірсан“, „Трейд-Траст“, „Елефтерія“, „ВКФ Сатек“, „Рустел“, „Рубенор“. Близько 43 відс. акцій „Укрнафти“ контролює олігарх Ігор Коломойський. („Укрінформ“)

Виявлені винні у знищенні літака

КИЇВ. – 6 січня прокуратура Голяндії заявила, що отримала та уважно вивчає доповідь  громадських журналістів „Беллінґкет“ з новими доказами причетности Росії до збиття літака Маляйзійських авіоліній в небі над Україною в липні 2014 року.  За словами засновника цієї організації Еліота Гіґінса, вони встановили особовий склад 53-ої бриґади, що базується в Курську,  та ідентифікували саме тих, хто міг супроводжувати зенітно-ракетний комплекс „Бук“, з якого, як підозрюється, був збитий літак.  Сама доповідь, у скороченому вигляді та без прізвищ, буде опублікована наприкінці січня. („Голос Америки“)

Зима ускладнила життя

КИЇВ. – Зима 6 січня вкрила Україну снігом. Поліція повідомляє про 576 дорожніх аварій лише за першу добу через складні погодні умови. Загинули в аваріях 11 осіб, 99 отримали травми. Через негоду влада закликала водіїв при можливості не виїжджати на дороги до нормалізації погодних умов. 6 січня зі снігових заметів звільнили 99 автомобілів, евакуювали 204 особи. Через налипання мокрого снігу без світла залишились міста і села у восьми областях. Рятувальники попередили про підвищення рівня води до трьох метрів в річках у Закарпатській області 10-12 січня. (Бі-Бі-Сі)

Торгував бойовими ґранатами 

КІРОВОГРАД. – 9 січня Служба Безпеки України спільно з військовою прокуратурою затримала військовослужбовця однієї з військових частин під час спроби продати бойові ґранати РҐД-5, тротилові шашки, детонатори та детонуючий дріт. Зловмисник незаконно привласнив засоби ураження під час перебування в місті Костянтинівка на Донеччині. („Українська правда“)

Чекають на звільнення полонених 

ЛУГАНСЬК. – 6 січня „Глава ЛНР“ Ігор Плотницький проголосив можливість звільнення всіх українських військових, яких утримують на території невизнаної республіки. У Службі Безпеки України повідомили, що готові до обміну затриманих прихильників „ДНР“ і „ЛНР“ на полонених українських бійців і заручників. Водночас у іншій невизнаній республіці – „ДНР“ – заявили, що не збираються звільняти полонених в односторонньому порядку. Заручниками у непідконтрольних Києву районах Донбасу вважаються близько 140 осіб. Місце перебування 57 з них відоме. (Бі-Бі-Сі)

Монзуль визнана найкращим суддею 

КИЇВ. – Українка Катерина Монзуль 9 січня визнана Міжнародною федерацією футбольної історії і статистики (IFFHS) найкращою у світі жінкою-суддею 2015 року. 34-річна харків’янка набрала 114 точок, на 79 більше, ніж у німкені Бібіяни Штайнгавс, переможниці двох останніх опитувань. („Чемпіон“)

Перейменували радянські вулиці

ВІННИЦЯ. – 25 грудня 2015 року міська рада змінила назви 135 площ, вулиць, провулків та проїздів у місті, виконуючи закон про декомунізацію. Вулиця Чкалова стала вулицею Симона Петлюри, Червонофлотська – Гетьмана Сагайдачного, Фабриціуса – Джозефа Конрада, Пролетарська – Гайдамацькою. Вулиці перейменували на честь Івана Огієнка, Івана Виговського, Леся Курбаса, Олени Пчілки, Олеся Гончара, Олександра Довженка та інших українських діячів. У місті вирішили демонтувати пам’ятні знаки з комуністичною символікою. (Бі-Бі-Сі)

Загадкове затримання активістки

КИЇВ. – Росіянка Анастасія Леонова майже місяць перебуває в Слідчому ізоляторі Києва, як вважають її рідні, друзі та вона сама – незаконно. Служба Безпеки України звинувачує її у тероризмі. Російський активіст Євген Левкович 7 січня повідомив, що знає А. Леонову особисто і разом вони брали участь в „антипутінських вічах“ у Москві. Потім вона, зі зрозумілих причин, виїхала з Росії, була санінструктором в батальйоні „Азов“, надавала першу медичну допомогу в бойових умовах. Потім переїхала до Києва. (Радіо „Свобода“)

Москва втратила 70 парафій

КИЇВ. – Упродовж двох років в Україні 70 парафій Української Православної Церкви (УПЦ) Московського Патріярхату перейшли до УПЦ Київського Патріярхату. 7 січня в інтерв’ю каналу „Росія-1“ Патріярх Російської Православної Церкви Кирило заявив, що „для нього Україна – це те саме, що й Росія“. Зараз Київський Патріярхат підтримують 40 відс. населення України, а Московський – 20 відс. (УНІАН)

Єльченко вручив офіційні повноваження

НЮ-ЙОРК. – 4 січня Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко вручив Генеральному секретареві ООН Бан Кі-муну офіційні повноваження. У ході зустрічі В. Єльченко висловився за більш активну ролю ООН в умиротворенні російської аґресії в Україні. За його словами, однією з форм участи ООН у поліпшенні ситуації на Донбасі могло б стати розгортання там миротворчої операції‚ відкриття в Україні Бюра ООН з підтримки Мінських домовленостей. (МЗС України)

Вилучено гроші для терористів

ДОНЕЦЬК. – Прикордонники 11 січня знову виявили на лінії розмежування сотні тисяч долярів, гривень та мільйони російських рублів. Гроші намагалися перевезти автом „Акура MDX“ через контрольний пункт „Зайцеве“. Оглядова група виявила спеціяльно обладнані п’ять металевих скринь‚ з яких дістали понад 98 тис. дол. США, 6 млн. рублів, 15 банківських карток. Загалом з початку року у 14 випадках прикордонники Краматорського та Донецького загонів виявили на лінії розмежування понад 2 млн. грн., 13 млн. російських рублів, 510 тис. дол. США, 10 тис. евро та 175 банківських карток. („Українська правда“)

Прилетів представник Росії 

КИЇВ. – 11 січня представник Росії в тристоронній контактній групі з вреґулювання ситуації на Донбасі Борис Ґризлов прибув до Києва. Його візита пов’язаня з засіданням тристоронньої контактної групи, що має відбутися в Мінську. Російський літак Ту-204 приземлився на летовищі „Бориспіль“. („Українська правда“)

Напишіть відгук