26 травня, 2016

Помер керівник хору „Дударик“

Св. п. Микола Кацал

ЛЬВІВ. – 24 травня, на 76-му році життя‚ відійшов у вічність Микола Кацал – художній керівник хорової капелі „Дударик“, Народний артист України, лавреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, почесний громадянин Львова.

М. Кацал народився у Проскурові (тепер – Хмельницький). У 1962 році закінчив Львівський Політехнічний Інститут як інженер-геодезист. Музичну освіту здобув у 1965-1973 роках в Читінському, Львівському училищах та Львівській консерваторії.

У 1971 році заснував хор хлопчиків „Дударик“, з яким досяг значних успіхів. Видатною подією, зокрема і у житті міста Львова, було відкриття у 1989 році першої української державної хорової школи.

М. Кацал – ініціятор створення Львівського християнського екуменічного братства, як прообразу духовної консолідації українського народу. Нагороджений грамотами Української Православної Церкви Київського Патріярхату, Української Греко-Католицької Церкви, медалею „За відданість“ Української Автокефальної Православної Церкви.

У 1989 році Шевченківська премія за концертні програми останніх років була присуджена Народній самодіяльній хоровій капелі хлопчиків та юнаків „Дударик“ Львівського обласного будинку учителя (художній керівник М. Кацал).

Коментарі закриті.