16 січня, 2016

Поет дбає про збереження українського слова

Олександер Деко (Фото: Олена Іванчук)

БАТ-ЯМ, Ізраїль. – 19 листопада 2015 року в Українському культурному центрі поет Олександер Деко представив свою багаторічну творчість, показав різні видання, зокрема єдиний в Ізраїлі україномовний журнал „Соборність“, розповів про свої книги, нелегкий життєвий шлях, продемонстрував численні нагороди та грамоти.

О. Деко – людина принципова, він до кінця відстоює свої переконання і погляди, часом, на шкоду власним інтересам і всупереч дружнім зв’язкам. В Радянському Союзі його книжки не завжди дозволяли друкувати і часто цензура суттєво скорочувала рукописи. Але він демонстрував стійкість і відданість своїм життєвим та творчим принципам, серед яких – чесність, досконале вивчення матеріялу, відданість українській мові та культурі.

В Ізраїлі О. Деко став пристрасним пропаґандистом і захисником української мови та літератури. Його зусиллями протягом багатьох років видається часопис „Соборність“, в якому друкуються твори україномовних письменників Ізраїля.

Він очолює Спілку українських письменників єврейської держави, всією душею вболіває за Україну. І головне завдання він бачить у збереженні української культури на Святій землі.

У О. Деко багато прихильників, але є недруги. Та попри всі випробування і труднощі, він продовжує писати українські твори, друкувати українські книжки, видавати український журнал, розмовляти українською мовою в Ізраїлі. Навіть його дружина Марія, вихована у російськомовній родині, сьогодні вільно володіє українською мовою і віддано допомагає своєму чоловікові у його діяльності, коректує, редаґує „Соборність“.

О. Деко вже понад 80 років. Вік, яким пишаються. У його доробку багато книжок про рідну Чернігівщину, про найщирішого українця байкаря Леоніда Глібова, дітей-воїнів у Другій світовій війні. І у пляні нова книжка – про страшне сучасне України.

Напишіть відгук