18 лютого, 2016

Одеса має власне шампанське

no.8

На брамі підприємства поновили історичну назву. (Фото: Олександер Костирко)

ОДЕСА. – Я стояв на Французькому бульварі перед старовинною брамою і уявляв собі, як сюди у каретах в 1899 році приїздила знать міста на відкриття заводу шампанських вин. 8 березня того року імператор Микола ІІ затвердив статут авкціонерного товариства з вироблення шампанського вина і коньяку під назвою „Південно-російське суспільство виноробства Генріх Редерер в Одесі“. Засновником був Людвіґ-Едуард-Генріх Редерер з Франції.

3 травня 1898 року на Французькому бульварі було закладено підвалини заводу, а 14 жовтня 1899 року його освячено з нагоди випуску першої партії шампанського „Генріх Редерер“. Завод відповідав усім вимогам того часу. Запросили досвідченого технолога з Шампані і французів-робітників, завезли морем у бочках виноматеріял з Франції. Сухі, добре вентильовані льохи були пристосовані для багаторічної витримки 2 млн. пляшок шампанського.

Висока якість шампанського „Генріх Редерер“ була відмічена медалею в 1904 році на Всесвітній виставці в Парижі, а в 1910 році – промисловій виставці в Одесі.

Шампанське з Одеси продавали у в Санкт-Петербурзі, Москві, Варшаві, Ризі, Києві, Саратові, Самарі, Ташкенті, Москві, навіть на Далекому Сході. Після встановлення радянської влади в Одесі підприємство було націоналізоване.

Відновили виробництво заводу 1 квітня 1950 року. 8 березня 1952 року з його конвеєра зійшли перші пляшки „Радянського шампанського“, зроблені за вітчизняною технологією. У незалежній Україні, від 1995 року, з випуску 13.8 млн. пляшок шампанського 9.8 млн. пляшок було експортовано в Росію, Молдову, Польщу, Естонію, Білорусь, В’єтнам, Німеччину, Ізраїль, Австралію.

На міжнародних і національних деґустаційних конкурсах продукція заводу була відмічена 252 нагородами, у тому числі в Чехословаччині, Канаді, Швайцарії, Німеччині, Франції, Росії.

Тепер у Одесі випускають шампанське, приготовлене клясичним пляшковим способом „Одеса Classic“ і „Henri Roederer“ . Продукція експортується у 15 країн світу. Зрозуміло, що за кордоном не можна вживати назву „Шампанське“ для вин, вироблених поза Францією, тому одеські вина названі інакше, але й „Радянського шампанського“ в Одесі більше не виробляють.

Коментарі закриті.