7 липня, 2016

Над Житомиром в 1990 році замайорів український прапор

Український прапор над будинком міської ради в Житомирі. (Фото: Вікіпедія)

ЖИТОМИР. – Пізно увечорі 13 червня 1990 року над Житомиром замайорів синьо-жовтий український прапор. Його було офіційно встановлено над будинком міської ради відповідно до її рішення.

На той час України як суверенної держави не існувало. Була Українська РСР у складі імперії СРСР. Реально і жорстко всіма сторонами життя керували Комуністична партія Радянського Союзу (КПРС) і КҐБ. Житомирський обласний комітет партії та обласну раду очолював відомий україноненависник Володимир Федоров, надісланий з Москви, де він працював у проводі КПРС.

Коли в Житомирі сталася ця подія, українські прапори у 1990 році вже майоріли над ратушами трьох обласних центрів України, але на заході: в Тернополі – від 23 березня, у Львові – 3 квітня та в Івано-Франківську – 15 квітня, а також в Стрию – 14 березня та в Дрогобичі – 2 квітня. Та одна річ – Галичина з потужним національним піднесенням того часу, а інша річ – Житомир.

Житомир став першим містом за межами Галичини, першим містом наддніпрянської, центральної України, де використання національної символіки було узаконено спеціяльним рішенням міської ради і над яким всупереч тотальному тиску партійно-державної машини було встановлено синьо-жовтий український прапор.

Ця подія мала величезне моральне, юридичне та психологічне значення. І не тільки для Житомира. Було встановлено символ, який фактично засвідчував майбутню зміну влади. Прапор над міською ратушею свідчив, що московська влада КПРС і КҐБ вже не монолітна і „не вічна“, як це було 70 років поспіль і на зміну їй обов’язково прийде влада українська.

Вперше український прапор в місті був вивішений над органом влади (та ще й радянським органом), що давало юридичне і моральне право громадянам та організаціям робити теж саме. Прапор вивішувався не тимчасово, а раз і назавжди. Саме з того часу він і майорить над містом.

Історія розпорядилася так, що український прапор було встановлено рівно через 70 років після того, як в час російсько-української війни 1917-1921 років українське військо залишило Житомир і 12 червня 1920 року в нього вдерлися бандити Григорія Котовського, які встановили над міською ратушею прапор Радянської Росії.

Коментарі закриті.