7 липня, 2016

Фестиваль – закордонне свято України

Сьогодні на оселі Союзівка уже вдесяте розпочнеться Фестиваль Української Культури‚ який проводить Українська Народна Фундація під патронатом Посольства України у США. У святкових концертах візьмуть участь вокальна формація „Піккардійська терція“‚ Олег Скрипка з гуртом „Воплі Водоплясова“‚ Оксана Муха, хор „Думка“, танцювальні ансамблі‚ численні солісти.

Фестивалі уже давно стали для закордонного українства не тільки заходом культурного відпочинку‚ нагодою для зустрічі з давніми друзями‚ а й засобом поширення української культури й образу України в країнах проживання.

Американці дізнаються про Україну на фестивалі „Українські дні”, який традиційно організовує відділ Українського Конґресового Комітету Америки. У березні цього року українська громада у Новій Зеляндії отримала найвищу нагороду на Фестивалі культур в Палмерстоні.

Як бачимо‚ українці не тільки влаштовують свої національні фестивалі‚ а й беруть участь у багатонаціональних імпрезах. Вже декілька років поспіль у туристичному містечку Джевея в Еспанії проходить Міжнародний фестиваль‚ де збираються різні країни світу, щоб познайомитись, показати свою культуру, звичаї та почастувати усіх гостей національними стравами. Серед 26 країн вже не вперше свою країну представляють і українці.

Активно проводить фестивалі й сама Україна. 15-18 липня у Львові відбудеться перший Міжнародний фестиваль українського танцю та культури, який збере українські танцювальні та пісенні ансамблі зі всього світу. Учасники фестивалю – колективи українського танцю „Вітер“ і „Атабаска“ з Канади, „Поділля “ з Великобританії‚ „Брати козаки“ з Австралії, „Славутич“ з України та інші. Від 1999 року київський Інститут досліджень діяспори‚ який заснував Богдан Горинь‚ проводить міжнародний фестиваль „Нашого цвіту – по всьому світу“, у програмі якого є конкурси, конференції, дарування авторами вітчизняним та закордонним державним і громадським інституціям власних видань тощо.

Фестиваль Української Культури на Союзівці відразу ж набув значення найвагомішого і наймасовішого у США. І не тільки тому‚ що на свято приїздять звідусіль тисячі гостей‚ зокрема урядовці‚ дипломати‚ підприємці‚ а й тому‚ що він представляє найкращі культурні досягнення діяспори й України. На попередніх фестивалях виступали Руслана Лижичко, Марія Бурмака‚ Віка Василевич‚ Оксана Білозір, Сергій Фоменко, Василь Попадюк, Павло Табаков‚ Віктор Мішалов‚ Юліян Китастий та інші провідні майстри сцени. Фестиваль на Союзівці щоразу має також благодійну мету‚ якою впродовж останніх років стала допомога Україні‚ яка усе ще виборює свою незалежність.

Щоліта, впродовж уже 10 років, Центр Української Спадщини „Союзівка“ у Кергонксоні‚ Ню-Йорк, на фестивалі нагадує усім, що український народ має багату культуру. Як і рідна мова, музика, танці та звичаї об’єднують українців у один народ, незалежно від того, де вони живуть. „Це місце, де можна пізнати ближче свою спадщину й нею пишатися“, – вважає одна з організаторок свята‚ скарбник Української Народної Фундації Рома Лісович. І має рацію!

Коментарі закриті.