19 травня, 2016

Джамала виграла конкурс „Евробачення 2016“

Українська співачка Джамала на конкурсі „Евробачення 2016“. (Фото: BBC)

СТОКГОЛЬМ. – Українська співачка Джамала 14 травня виграла конкурс „Евробачення 2016“, який відбувся у Стокгольмі.

Вона набрала 534 точки – 211 голосів жюрі та 323 голосів від глядачів. Друге місце здобула співачка з Австралії Деймі Ім (511 точок), третє – Сергій Лазарєв з Росії (491 точка).

Україна перемагає на Евробаченні вдруге. У 2004 році конкурс виграла Руслана із піснею „Дикі танці“.

Наступного року конкурс „Евробачення“ відбудеться в Україні. Джамалу привітав з перемогою Президент України Петро Порошенко і присвоїв їй звання Народної артистки України.

Джамала є першою кримською татаркою, яка коли-небудь виступала на Евробаченні за всю його історію. Її пісня „1944“ присвячена сталінській депортації кримських татар. Джамала присвятила цю пісню своїй бабусі Назилкан, котра зі своїми п’ятьма дітьми була серед чверті мільйона татарів, яких повантажили в потяги „як худобу“.

„Мені треба звільнити їхні душі. Бо вони ніколи вже не повернуться в Україну“, – сказала Джамала.

Пісня викликала великий резонанс і довкола неї велися суперечки. Сама Джамала сказала, що це пісня пам’яті.

Отримуючи свою нагороду, Джамала подякувала Европі за їхні голоси і сказала: „Я дуже хочу миру та любови для кожного“. Сусана Джамаладінова, більш відома як Джамала‚ народилась у місті Ош в Киргизстані у родині Аліма Джамаладінова та Галини Тумасової. Виростала вона в родині музикантів – мати працювала викладачем у музичній школі, а батько – дириґент за освітою.

За свою творчу кар’єру Джамала записала та випустила три студійні, один концертний та два міні-альбоми, до яких увійшли пісні англійською, українською, російською та кримськотатарською мовами‚ знялась у двох фільмах‚ здобула ряд нагород у конкурсах. (BBC)

Коментарі закриті.