16 січня, 2016

Відновили дошку пам’яті героїв в Джерзі Ситі

Учасники урочистої церемонії з пропам’ятною дошкою. (Фото: Галина Бартків)

ДЖЕРЗІ-СИТІ, Ню-Джерзі. – 15 листопада 2015 року в Українській католицькій церкві свв. Петра і Павла відбулась урочиста церемонія відновлення меморіяльної дошки в пам’ять 19 американців українського походження, які загинули смертю героїв в боях Другої світової війни у лавах Збройних Сил США.

У 1941-1945 роках багато молодих парафіян трьох українських церков міста добровольцями зголосилися на війну з нацистами. 19 з них не повернулися додому і їхні імена були викарбувані на бронзовій дошці у церкві свв. Петра і Павла. Проте з часом нові покоління увійшли в життя, пам’ять про героїв потьмяніла і дошка під час оновлень храму 34 роки тому зникла з стіни.

Минулого літа активісти місцевого осередку Спілки Української Молоді (СУМ) вирішили направити це упущення і розшукали призабуту рекліквію. Вони 1 жовтня 2015 року звернулися до настоятеля церкви о. Василя Путери з запитанням, чи можна поновити пропам’ятний символ у храмі. Парох відповів безумовною згодою.

До шляхетної справи приєдналися ветерани 17-ої станиці організації „Українські Американські Ветерани“ (УАВ) на чолі з командиром станиці Джеймсом Федорком.

15 листопада церемонію очолив Володимир Кобаснюк. Під його началом сеньйори СУМ внесли прапори і вінки, парох о. В. Путера відслужив Панахиду. Юна членкиня СУМ Донна Бартків виголосила імена героїв. Це були Стефан Баггар, Іван Басевич, Петро Бесінк, Стенлі Бульбак, Михайло Циноршин, Василь Дмитрів, Стенлі Галета, Стефан Глухан, Юліян Гнідович, Іван Качмарський, Стефан Костів, Іван Ковальчук, Федір Ковтко, Павло Козар, Федір Місновський, Едвард Моцьо, Микола Самодел, Андрій Созанський, Михайло Сидор.

При виголошенні кожного прізвища лунав удар дзвону пам’яті, який виконував Давид Дем’янич. До пам’ятного знака Роксолана Греб поклала вінки. Роман Ковбаснюк ввімкнув запис пісні „Відлітають сірим шнуром журавлі“.

У церемонії брали участь голова осередку СУМ Оксана Бартків, радники Олена Тилько-Галькович, Джесіка Дем’янич і Зоряна Ковбаснюк. В. Кобаснюк виголосив промову про історію і діяльність УАВ.

Учасники торжества подякували Андрієві Гадзевичеві, Дж. Федоркові, Володимирові Степанякові і В. Кобаснюкові за активну участь у вшануванні героїв.
Вирішено проводити церемoнію пам’яті щороку 1 листопада.

Напишіть відгук