13 січня, 2016

Вийшла друга книжка галичанки з Парми

Авторка книги Галина Кавка-Прохна та гості зі Львова Ігор Гургула (зліва) і Василь Романчук. (Фото: Ярослав Рудий)

КЛІВЛЕНД. – У Галицькій видавничій спілці у Львові вийшла друга книжка мешканки Парми Галини Кавки-Прохни, „Добро людину славить“‚ яку представили громаді 13 листопада 2015 року в Українському музеї-архіві Клівленду.

Перша збірка віршів авторки „Струни серця еміґрантки“ побачила світ рік тому. У новому виданні вона об’єднала прозу і поезію про героїчне минуле рідного Синевидська, своїх краян-патріотів, вмістила матеріали про найболючіші події в Україні за останній час, а також спогали про еміґрантське життя.

Презентація зібрала понад 100 шанувальників творчости Г. Кавки-Прохни. Імпрезу благословив молитвою Владика Богдан Данило. Вступним словом презентацію відкрив директор музею Андрій Фединський.

Відгук про книгу виголосив голова Львівської організації Національної спілки письменників України Ігор Гургула, який спеціяльно прибув з України на цю презентацію. Про книжку вели мову багатолітній редактор українського часопису „Вісті УЗО” та радіохвилі „Україна“, член Національної спілки журналістів України Петро Твардовський‚ земляк авторки, композитор і дириґент Гордій Пасіка, у творчому доробку якого є кілька пісень на слова поетеси і одну з яких – „Доля” він заспівав на цьому вечорі.

Зворушливими були слова Христини Чабан, гостя з Колумбуса, Огайо‚ учасника Революції Гідности в Києві Володимира Желізного.

Г. Кавки-Прохна розповіла про нелегке сирітське життя – рано померла її мати, а в лютому 1948 року‚ у підпільній криївці УПА‚ загинув і її батько Михайло, псевдо „Карпо”. Трьох сиріт виростила тітка Юля. В 1989 році Галина Кавка виїхала до США і оселилася в Пармі у свого стрийка Степана Кавки, члена ОУН і УПА.

Думками й серцем вона завжди в Україні‚ допомагає багатьом своїм землякам. Десятки пакунків та чималі кошти відправила в Україну потребуючим.

Письменник І. Гургула вручив Г. Кавці подяку письменницької організації за її внесок у розвиток української духовности, культури і літератури та збереження національних традицій на теренах Америки. Світлана Оніпко та Мирослава Бутчинська піднесли їй квіти.

Присутні на презентації мали змогу придбати книги І. Гургули та Г. Кавки з автографами.

Напишіть відгук