6 жовтня, 2016

Америка і світ

Конґресмен Шіф звинуватив Росію

ВАШІНҐТОН. – Конґресмен Адам Шіф з Каліфорнії, котрий займає найвищу посаду серед демократів у Комітеті розвідки в Конґресі США, заявив під час телевізійного інтерв’ю 2 жовтня‚ що в нього „немає сумніву” щодо причетности Росії у так званому гакерстві стейтових виборчих систем. На його думку, президентська адміністрація також не сумнівається в тому, що Росія стоїть за недавніми намаганнями вплинути на електронні виборчі системи в різних стейтах. Джей Джансон, секретар Департаменту національної безпеки, сказав 1 жовтня‚ що гакери намагалися дістатися до виборчих систем у багатьох стейтах, але немає жодного доказу‚ що їм вдалося маніпулювати виборчими даними. Він також висловив сумнів, чи гакери змогли би зфальсифікувати підраховані голоси‚ щоб вплинути на вислід виборів. Хоч А. Шіф закликав Президента Барака Обаму публічно звинуватити Росію, анонімний високопосадовець уряду відповів, що Білий Дім це не зробить‚ бо неможливо представити докази без виявлення засекречених джерел. („Reuters”)

Папа скритикував гендерну теорію

ТБІЛІСІ. – Під час своїх відвідин 1 жовтня в столиці Грузії Папа Франциск скритикув гендерну теорію, кажучи‚ що вона є частиною „ґльобальної війни” проти традиційних шлюбів і родин. Ця теорія дозволяє особом самоідентифікуватися щодо своєї приналежности до одної, чи другої, чи обох статей. Папа це заявив у відповідь на несподіване запитання під час зустрічі з невеликою громадою католиків у Грузії. Франциск додав, що поширене сприйняття розлучень також є загрозою для традиційних родин. („Reuters”)

Чому Папа Бенедикт XVI зрезиґнував?

РИМ. – Довголітній особистий секретар Папи-емерита Бенедикта XVI, Архиєпископ Мюнхену Ґеорґ Ґийншвайн, у доповіді в Мюнхені минулого місяця сказав, що Бенедикт плянував залишитися на своєму пості до 2014 року, але зрезиґнував рік скоріше. Італійська газета „Корієре дела Сера” 2 жовтня надрукувала уривки з цієї промови, яку Ґ. Ґийншвайн виголосив під час презентації книжки „Останні розмови”, яка базована на серії інтерв’ю‚ які Бенедикт XVI дав німецькому журналістові Пітерові Зівальдові. Бенедикт XVI хотів залишитися на Апостольському Престолі до Світового дня молоді, який мав відбутися в Бразилії 2014 року. Але через те‚ що в країні мав того літа відбутися футбольний Чемпіонат світу, свято перенесено на 2013 рік. Одначе, коли лікар сказав Папі‚ що він заслабий‚ щоб відбути трансатлантичну подорож літаком, Бенедикт XVI рішив зрезиґнувати в 2013 році. Він став першим папою за 600 літ‚ котрий залишив свій пост. („Associated Press”)

Папа Франциск похвалив Азербайджан

БАКУ. – Папа Франциск провів 10 годин в столиці Азербайджану 2 жовтня. Він похвалив країну, ставлячи її за приклад співпраці між мусульманами, юдеями, православними й католиками. Папа відправив Службу Божу в новій католицькій церкві, яка була збудована з фінансовою підтримкою мусульман та юдеїв. Землю на церкву подарував уряд після відвідин Папи Івана-Павла ІІ в 2002 році. З уваги на добрі відносини місцевих католиків з іншими громадами, Франциск оминув критику на адресу азербайджанського уряду, якому на Заході закидають порушення людських прав. Минулого тижня Центральна виборча комісія Азербайджану ствердила, що понад 80 відс. виборців країни проголосували за конституційну поправку, яка продовжує президентський термін з п’яти до семи років і дозволяє президентові розпустити парлямент. Опоненти президента та організації в обороні людських прав кажуть, що це дозволить Президентові Ільгамові Алієву закріпити династію в цій країні, яка є багата своїми накладами нафти в Каспійському морі. І. Алієв прийшов до влади в 2003 році на місце свого батька. Він схилив цю мусульманську країну на сторону Заходу, у противагу впливу Росії в цьому стратегічному каспійському реґіоні. („Miami Herald”)

На Алясці виявили нафту

НЮ-ЙОРК. – Американська нафтова компанія „Caelus Energy LLC“ повідомила 5 жовтня про відкриття великого нафтового родовища на Алясці‚ яке може містити до 2.4 млрд. барелів нафти. Поклади нафти знаходяться на невеликій глибині затоки Сміта, приблизно в 300 милях на північ від Північного полярного кола. На думку виконавчого директора компанії Джеймса Мюсельмана, американська влада підтримає проєкт в умовах падіння доходів від продажу нафти. Компанія має намір побудувати 125-мильний трубопровід вартістю 800 млн. дол. для транспортування нафти, що видобувається. За даними WSJ, якщо розрахунки компанії вірні, то знайдене родовище є більшим за виявлене у 2015 році компанією „Exxon Mobil“ родовища  на узбережжя Гаяни в Південній Америці. (Вол-стріт джорнал)

Американці уважно стежать за виборами

ВАШІНҐТОН. – 20 вересня оприлюднено висліди опитувань‚ які спільно провели газета „Вашінґтон Пост” та телевізійна аґенція новин „Ей-Бі-Сі Нюз”. Не зважаючи на свої політичні переконання, велика більшість американців (80 відс.) близько спостерігає за президентськими виборами, а 69 відс. є „абсолютно впевнені”‚ що вони голосуватимуть. На загал, 63 відс. є переконані‚ що голоси на президента будуть старанно пораховані; 53 відс. республіканців, 59 відс. незалежних, і 78 відс. демократів погоджуються. 46 відс. думають‚ що шахрування на виборах трапляються „часто”; з цим погоджуються 61 відс. республіканців, 48 відс. незалежних і 30 відс. демократів. Серед опитуваних, 32 відс. сказали‚ що „пересічні люди можуть вплинути на федеральний уряд”; 22 відс. республіканців, 27 відс. незалежних, і 44 відс. демократів погоджуються. („The Washington Post”)

Номінат свідчив у Сенаті

ВАШІНҐТОН. – Генерал Джан Гайтен, якого Президент Барак Обама номінував на командувача Стратегічного командування США (STRATCOM), свідчив 20 вересня перед Сенатським Комітетом для Збройних Сил. Він сказав, що Пентагон повиннен використати свою стратегічну перевагу в кіберпросторі‚ щоби далі випереджувати своїх супротивників. Чотиризірковий генерал дотепер був командувачем Просторового командування Військово-повітряних сил США. Він перестеріг, що в деяких ділянках Америка починає відставати від своїх суперників. Голова комітету, сенатор Джан МекКейн сказав‚ що Росія та Китай розбудовують системи „специфічно для зіпсуття систем США” в кіберпросторі. Він додав, що загроза сателітам національної безпеки США була би „дуже тривожною”. Генерал пояснив, що Росія та Китай розвинули свої оборонні спроможності в кіберпросторі в дуже короткому часі‚ щоб наздогнати США. Для прикладу, він вказав на електронні спроможності‚ які використовувала Моска під час анексії Криму. Він також закликав до близької співпраці з приватною індустрією. („Federal News Radio”)

Президент номінував Посла до Куби

ВАШІНҐТОН. – Президент США Барак Обама 27 вересня номінував професійного дипломата Джефрія ДеЛаврентіса на пост першого посла США до Куби за понад 50 років. Номінат тепер є найвищим дипломатом в Посольстві США в Гавані. Він мусить бути затверджений Сенатом. Одначе, критики політики президента щодо цієї комуністичної країни кажуть, що Куба не заслуговує на такий дипломатичний хід. Вони обіцюють забльокувати номінацію будь-якого кандидата, вказуючи на брак поступу в розвитку демократії та людьких прав на острові. Серед них є республіканські сенатори Тед Круз з Тексасу та Марко Рубіо з Фльориди, родини яких походять з Куби. Б. Обама сказав, що провідництво ДеЛаврентіса є „критичним” для нормалізаційного процесу. („Associated Press”)

Коментарі закриті.