11 травня, 2019

У Празі засновано літературний часопис

Вперше в історії української діяспори в Чехії (а саме „четвертої хвилі“ української еміґрації в Чехію після 1991 року) вийшло друком перше число чесько-українського літературного часопису „Мандрівник“.

В Чеській Республіці досі були два друковані часописи – „Пороги“ (заснований в 1992 році), видавцем якого є „Українська ініціятива в Чеській Республіці“ і „Український журнал“ (заснований в 2005 році), видавцем якого є громадська органзація „Рута“. Але ці часописи є культурно-політичними і повноцінно не передають чесько-українські літературні взаємини. Тож із виходом часопису „Мандрівник“ цю обставину вдалося належним чином направити.

В першому числі часопису надруковані вірші поетів в українській і чеській мовах, які тісно пов’язані з літературним життям української діяспори в Чехії: вірші Надії Гаврилюк із Києва‚ Юлії Драгун із Закарпаття, більшість з яких присвячені полеглим і воюючим в сучасній російсько-українській війні українським солдатам. Також надруковані вірші та рецензії письменників української діяспори в США, зокрема Івана Овечка та Левка Хмельковського. 

Є багато рецензій на книги сучасних українських письменників Чехії і статтей про презентації їхніх книг‚ а також статті про книговидання українських книг і поштівок в Чехії (єдиною українською громадською організацією в Чехії, яка з 2014 року професійно займається книговиданням українських літературно-художніх та науково-популярних книг і поштівок є Товариство „Опір Західної України“ в Празі. Часопис розповів про діяльність приватної бібліотеки Олега Павліва ім. Григорія Сковороди‚ яку в народі негласно називають „Першою українською бібліотекою в Чехії“‚ з нагоди її 15-річчя.

Окрема стаття присвячена виданій (вперше в історії України) Товариством „Опір Західної України“ в Празі у співпраці з Чеською поштою поштівці, присвяченій 120-ій річниці від дня народження борця і мученика за вільну Україну‚ адвоката Степана Бандери д-ра Володимира Горбового.

Читачі „Свободи“ можуть публікувати свої твори в літературному часописі або жертвувати на його‚ тому що „Мандрівник“ видається за гроші українців в Чехії і не має жодної підтримки від українського та чеського урядів. Пишіть: [email protected]

Олег Павлів – головний редактор  часопису „Мандрівник“,
Прага 

Коментарі закриті.