20 жовтня, 2017

Михайло Саакашвілі скликає віче

10 вересня колишній Президент Грузії та колишній адміністратор Одещини Михайло Саакашвілі повернувся в Україну й почав відвідувати різні міста, спілкуючись з народом. У висліді цих зустрічей він висунув чотири вимоги до Президента України Петра Порошенка, які мав оголосити у Києві 17 жовтня. Він заявив, що Україна перебуває на межі соціяльно-економічної прірви. Зростання цін на продукти першої необхідности поставило у безвихідь мільйони громадян. Економіка практично не зростає. Громадяни втрачають надію. Якщо не змінити політику, станеться неконтрольований соціяльний вибух, розвал української державности, втрата суверенітету.

Необхідно почати реальну боротьбу з корупцією, справедливе кримінальне розслідування зловживань та корупції в оточенні президента. Розпочати відкритий і публічний продаж всього підприємництва президента, а це понад 100 підприємств, новими власниками яких стали його родичі або підлеглі. Слід ліквідувати офшорні компанії, що належать або пов’язані з президентом, але не вказані в його деклярації. Необхідно ухвалити нове виборче законодавство та оновити склад Центральної виборчої комісії, покінчити з ганебною практикою підкупу виборців та спотворення результатів голосування.

Тарифи на комунальні послуги мають стати доступними. Необхідно збільшити державне фінансування програми з підвищення енерґоефективности житлових будинків та сформувати новий тарифний орган, що матиме довіру суспільства. Коли українці припинять сплату данини олігархам, їх життя стане набагато легшим.

Оточення президента вдалося до очікування дальшого розвитку подій. Наразі ситуація виглядає таким чином, що П. Порошенко і київська влада бояться М. Саакашвілі й уникають контакту з ним. Міністер закордонних справ Павло Клімкін заявив, що питання М. Саакашвілі для зовнішньої політики України не створює проблем, бо є внутрішньою справою України. Генеральний прокурор Юрій Луценко сказав, що нинішній статус М. Саакашвілі й оформлені ним документи не передбачають можливості його екстрадиції до Грузії.

Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко сказала журналістам, що вимоги учасників акції про Антикорупційний суд та новий виборчий закон – це саме те, що Петро Порошенко настійливо і послідовно пропонує запровадити.

Коментарі закриті.