7 квітня, 2017

Оновлення Академії св. Юра в Ню-Йорку

Студенти академії підтримують Україну. (Фото: Ірина Реєнт Савіяно)

НЮ-ЙОРК. – „Це вже не та Школа св. Юра, яку я пам’ятаю“, – можна почути від випускників школи, які час від часу заходять до Академії св. Юра, щоб побачитись з колишніми вчителями та відсвіжити спогади про свої незабутні дитячі та юнацькі безтурботні роки. Більшість відвідувачів, які за останні 18 місяців пройшли через великі скляні двері академії‚ була приємно здивована змінами, які сталися в школі, і не тільки зовнішніми, а й самої атмосфери школи.

„Я помітила, що школа стала „живішою“, ніж раніше, збільшилась кількість учнів, задіяних у її житті“, – сказала випускниця школи Клара Курті.

Атмосфера в школі дійсно змінилась кардинально. В основному, завдяки надхненню та енерґії нового директора Андрія Стасіва, активного члена української американської громади. З вересня 2015 року, коли А. Стасів почав керувати академією, він спрямував свої сили на відродження школи, на досягнення нею нових високих стандартів.

Зміни почали відбуватись з першого ж дня роботи нового директора. Він переобладнав навчальні кляси, встановивши в них нові парти та модерні телевізори. Коридори перефарбували у кольори академії – червоний і зелений – співзвучні кольорам нової емблеми школи.

Зміни торкнулись і навчального процесу. Запроваджені нові програми навчання з комп’ютерного програмування, журналістики, аналізи поточних подій, філософії, хорового співу та мистецтва. Студенти тепер мають можливість пройти курси посиленого навчання „Advanced Placement“ та з деяких предметів брати підготовчі безкоштовні лекції для здачі Regents. У школі також є відбиванкова та кошиківкова команди, скоро буде організована команда з футболу.

Студенти 12-ої кляси, в межах курсу журналістики, видають щоквартальну газету „Вісник Академії св. Юра“. Адміністрація що три місяці видає бюлетень про життя школи, який розповсюджується серед прихожан церкви св. Юра та членів українсько-американської громади.

Студенти академії вітають Марину Порошенко. (Фото: Ірина Реєнт Савіяно)

Студенти академії вітають Марину Порошенко. (Фото: Ірина Реєнт Савіяно)

За останні 18 місяців студенти мали численні нагоди зустрітися з відомими людьми. Останні гості, що відвідали академію – дружина Президента України Марина Порошенко та Мамука Мамулашвілі, командир грузинського національного батальйону, який з самого початку війни разом з українськими військовими бореться з ворогом на сході України.

„Студенти академії завжди мають можливість вивчити щось, що виходить за межі навчальної програми, щось нове, наприклад, про поточні події в США та інших країнах“, – впевнена д-р Кім Галверсон, учителька математики.

Учителі академії всіляко підтримують свого нового директора. Це група професіоналів, що віддано служить своїй справі, забезпечуючи своїм студентам не тільки якнайвищий рівень викладання, а також і „сімейну атмосферу“ безпеки та турботи. Більшість учителів мають багаторічний стаж роботи, звання докторів наук, отриманих в університетах США.

„Ми хочемо донести до розуміння людей, що ми вже не та академія, яку вони, можливо, пам’ятають. Ми є новою, вдосконаленою школою, яка може багато чого запропонувати студентам українського та неукраїнського походження“, – пояснює А. Стасів.

Останні декілька років у будинку, де розміщується Академія св. Юра, працює також Академія Ла Салле для хлопців. Дві школи співіснують дуже мирно. В академії навчаються студенти різних національностей з Польщі, Грузії, Тоґо, Малі та інших країн. Для українських і американських студентів українського походження запроваджена можливість отримання часткової або повної стипендії.

Академія залишається школою з унікальним українським духом і цінностями, будучи єдиною такою на території США. Директор академії разом із вчительським складом мають ще багато чудових плянів на майбутнє та прагнуть підняти престиж академії на новий високий рівень.

Коментарі закриті.