19 травня, 2017

В Канаді відбулися крайові з’їзди ЛУК і ЛУокК 

Учасники крайових з’їздів Ліґи Українців Канади та Ліґи Українок Канади.

ЕТОБІКО‚ Онтаріо. – 28-30 квітня в Українському домі ім. Тараса Шевченка відбулися XXVII Крайовий з’їзд Ліґи Українців Канади (ЛУК) і XXI Крайовий з’їзд Ліґи Українок Канади (ЛУокК).

Головою Крайової Управи ЛУК обрано Романа Медика з Місісаґи, Онтаріо‚ головою Крайової Управи ЛУокК обрано Оксану Кузишин з Калґарі, Альберта.

Р. Медик – активний член керівництва СУМ, голова Ради директорів Фундації „Будучність“, член керівництва комплексу Українського Культурного Центру Торонто „Олд Милл Торонто“ і телепрограми „Форум“‚ віце-президент у банківській установі „ВМО Private Investment Counsel Inc.“.

О. Кузишин – активна членка Спілки Української Молоді (СУМ), своєї церковної парафії і голова місцевого відділу ЛУокК. Вона закінчила студії в ділянці економіки в університеті Меꥳл (Монреаль) і служила 27 років у Збройних Силах Канади, звільнившись з ранґою майора.

На з’їздах відбулися спільні тематичні сесії, на яких, у форматі дискусійних панелів, наголошено на основних аспектах внутрішньої і зовнішньої діяльности обидвох організацій. У сфері внутрішньої діяльности обговорено розвиток організаційної інфраструктури відділів; питання нового членства, враховуючи демографічні зміни в українській канадській діяспорі; питання комунікації, засобів зв’язку, подачі інформації, кібербезпеки; медійних засобів Українських Державницьких Організацій Канади – газети „Гомін України“, телепрограми „Форум“ і радіопрограми „Пісня України“; дорожню карту ЛУк/ЛУокК – пляни і проєкти.

У сфері зовнішньої діяльности обговорено проєкти гуманітарної допомоги і сприяння зміцненню української державности – Фонд „Приятелі Збройних Сил України“, Фонд „Ангели Хоронителі України“, проєкт „Друг Героя“, співучасть у проєктах допомоги Україні у рамках Канадсько-Української Фундації (CUF), Конґресу Українців Канади і Світового Конґресу Українців, питання співпраці з громадськими надбудовами.

Співкерівник громадської структури і мережі добровольців „Вільні люди“ в Україні Сергій Кузан виголосив доповідь, ілюстровану прозірками, на тему „Доречність УПА до нинішньої України“, у якій визначив паралелі між історичним минулим і сучасними подіями.

З’їзди схвалили спільні резолюції на наступну каденцію щодо спільної внутрішньої і зовнішньої діяльности обох організацій.

28 квітня був висвітлений, виключно для делеґатів і гостей, документальний фільм Адріяни Лугової „Recovery Room“. Після показу фільму з інформацією про процес створення фільму виступили А. Лугова та її батьки – відомий кінопродуцент Юрій Луговий та мати Зоряна. Темою фільму є нинішня війна України проти російської аґресії і включення в гуманітарну сферу української діяспори, щоб полегшити наслідки війни для її жертв.

Перед показом фільму, під час товариської зустрічі для делеґатів і гостей, виступила кримсько-татарська співачка Ельвіра Саалі.

На презентацію фільму прийшли спеціяльні гості, які виступають у фільмі як головні співучасники канадських медичних місій до України. Серед них були відомі лікарі-хірурги разом з членами своєї медичної команди: д-р Олег Антонишин, д-р Марк Мекрей, Джулієт Лев, Марія Кобилецька, Богдан Чернявський, Кость Михальченко‚ а також Віктор Гетьманчук, голова Канадсько-Української Фундації (CUF), яка є спонзором цих медичних місій в Україну.

29 квітня відбулася святкова вечеря для делегатів і гостей. Програма вечора розпочалася національними славнями Канади й України, вшануванням героїв України і маршем українських націоналістів у виконанні оркестри СУМ „Батурин“. Екуменічну молитву і звернення до учасників заходу промовили Владика Стефан Хміляр і о. Василь Федів. Владику Стефана супроводжував о. д-р Роман Лобай.

З привітальними зверненнями виступили голова Проводу ОУН(б) і генеральний секретар СКУ Стефан Романів, депутати парляменту Канади Борис Вжесневський (голова Парляментської групи дружби Канада-Україна) і Пітер Кент, депутати провінційної леґіслятури Онтаріо Іван Бейкер і Джон Якабускі, а від Централі КУК – заступниця президента Олександра Хичій.

З головною доповіддю, ілюстрованою прозірками, виступив відомий діяч д-р Любомир Луцюк, професор Королівської військової академії у Кінґстоні, Онтаріо. Темою його доповіді була „Будуємо Канаду – захищаємо Україну“. Доповідь була присвячена 125-літтю поселення українців у Канаді. Представив доповідача Ігор Козак – майор Збройних Сил Канади, який навчався у академії.

У мистецькій частині програми виступили жіночий хор „Діброва“, молодіжний ансамбль „Пролісок“ і чоловічий хор „Прометей“.

Зі словом подяки для ЛУК і ЛУокК від імени організації „Вільні люди“ в Україні за надану гуманітарну допомогу звернувся С. Кузан.

Святкову вечерю закінчено молитвою „Владико неба і землі“ Семена Гулака-Артемовського з опери „Запорожець за Дунаєм“. Ведучими були Калина Кардаш і Зенко Чиж.

Учасниками з’їздів, були голова Крайової Управи Організації Оборони Чотирьох Свобід України Стефан Качурак (США), голова Відділу КУК-Торонто Тарас Багрій, голова Канадської Української Фундації (CUF) В. Гетьманчук, голова дирекції НТШ у Канаді д-р Дарія Даревич, голова СУСК Касян Солтикевич, голова Канадської асоціяції кримських татар Рустем Ірсаєв.

Письмові привітання надіслали Посольство України в Канаді, Генеральне консульство України в Торонто, Парляментська група дружби Канада-Україна, Українська Православна Церква в Канаді (Східня Єпархія), Українська Католицька Єпархія Східньої Канади, ОУН(б), Товариство колишніх вояків УПА, ряд інших організацій.

 

Коментарі закриті.