12 березня, 2020

Нове бачення образу Лесі Українки

На виставці „Вона в віки майбутні йти повинна“. (Фото: Музей книги та друкарства)

ОСТРОГ‚ Рівненська область. – Виставковий проєкт „Вона в віки майбутні йти повинна“, присвячений постаті Лесі Українки, який 25 лютого розпочав Музей книги та друкарства Острога – результат плідної, злагодженої та копіткої роботи усіх установ та приватних колекціонерів, яких він об’єднав. А це п’ять музеїв з різних реґіонів України, Інститут досліджень української діяспори ім. проф. Любомира Винара Націо­наль­ного університету „Острозька академія“, авторитетна дослідниця історії порцеляни Людмила Карпінська-Романюк, керівник фірми „Alis-K“ (займається виготовленням елітних мініатюр в фарфорі) Сергій Воронов, талановита українська художниця декоративно-прикладного мистецтва Олена Жернова, знана керамістка Марія Антропова, голова Асоціяції дослідників фарфору та фаянсу Валерій Завер­шинський, відомий скульптор монументально-декоративного мистецтва Іван Хом’як, добре знана художниця декоративно-прикладного мистецтва Олеся Том­ків-Войтович, керівник видавництва „Креа­тив­на книга“, журналістка Олена Медвєдєва, настоятель Кунівської парафії о. Вітольд.

Виставка експонується в двох залях музею й по-новому висвітлює бачення образу Лесі Україн­ки. Цьому сприяють представлені увазі відвідувачів прижиттєві видання її творів, раритетні книги, які видавались закордонними українцями, пош­тів­ки початку ХХ ст. Але найбільшу увагу привертають фарфорові скульптури з різних ку­точків України, які в різний час виготовлялися відомими діячами фарфоро-фаянсової промисловости. Більшість з експонатів порцеляни вперше виставлені на загальний огляд, окремі з них є рідкісними та викликають неабияке зацікавлення серед музейників, істориків та приватних колекціонерів.

За словами Л. Карпінської-Романюк, подібного роду маштабна виставка порцеляни, присвячена постаті Лесі Українки, востаннє проводилася в 1971 році. Виставковий проєкт робить особливий наголос на ілюструванні образу знаної поетеси в порцеляні. І подібне зроблено чи не вперше в історії незалежної України.

Особливої подяки та шани заслуговує колектив Музею книги на чолі із за­відувачкою Світланою Позі­хов­сь­кою. Виставка була чудово змонтована, представлена в ориґінальній формі.

Відкриття виставки відвідали пред­ставники влади, Острозької академії, молодь, делеґації музеїв з різних областей. 22 лютого з експозицією ознайомились представники дипломатичного корпусу в Україні.

Як вдало зазначила С. Позіховська, проєкт ламає стереотипи про творчість Лесі Українки, про немож­ли­вість злагодженої співпраці між музеями та колекціонерами, про відсутність діялогу між закладами освіти та музеями, про неможливість зібрати в одному місці порцелянову творчу спадщину відомих майстрів.

Виставковий проєкт триватиме до червня цього року, виставка пос­тійно модифікуватиметься, оновлюватиметься. Крім того, плянується видати каталог виставки та книгу Л. Карпін­ської-Рома­нюк „Біле золото“.

Організатори та учасники проєкту готові співпрацювати з громадськими організаціями закордонних українців, аби спільними зусиллями маш­табно та з належною повагою вшанувати постать великої Лесі Україн­ки. Із запитаннями, пропозиціями, обговоренням співпраці просимо звертатись на електронну адресу: [email protected].

Більше інформації можна прочитати на офіційній сторінці проєкту „Вона в віки майбутні йти повинна“: http://catcut.net/sIgI

Коментарі закриті.