20 квітня, 2018

Відзначили 95-річчя Олени Папіж

Учасники свята (зліва): д-р Петро Лазарчук, Христина Лазарчук, Олена Папіж, Тамара Сливинська, Віра Андрушкiв. (Фото: Таня Бедрус)

ВОРЕН, Мишиґен. – 25 березня Дітройтська округа Союзу Українок Америки (СУА) та родина і близькі друзі, понад 100 учасників, відзначили 95-ий день народження Олени Кульчицької-Папіж в Українському Kультурному Центрі міста.

Народжена 22 березня 1923 року на хуторі Новосілка, повіт Підгайці, вона вийшла заміж за Василя Папіжа в 1941 році (він помер в 1990 році). Перед приходом більшовиків в 1944 році вони удвох помандрували на Захід і до 1949 року перебували в німецькому таборі для біженців в Реґензбурзі, а згодом переїхали до Дітройту, пізніше у Воpен, де вона проживає до цього часу. 

Ціле своє життя О. Папіж є громадською діячкою. Подружжя Папіж брали активну участь в діяльності парафії св. Івана, Українського Конґресового Комітету Америки і Української Американської Координаційної Ради, Патріярхального товариства. 

О. Папіж виявила своє захоплення вишивкою і коли вступила до СУА, то відразу зайнялася організацією виставок українського народного мистецтва. Koли О. Папіж вступила до Відділу 81, жінки вирішили виготовити колекцію ляльoк, які могли б демонструвати історичні постаті в належному одязі. О. Папіж очолила цю працю і тепер колекція має 64 ляльки. Ці ляльки та свої вишивки вона показувала у багатьох установах США і Канади.

Ця зустріч з О. Папіж була особливою, тому що учасники пpивітали мисткиню з появою її книжки „Мої вишивки“, в якій показана невеличка частина її великої спадщини. 

Відзначення започаткувала племiнниця Уляна Огар-Кушнір, яка також підготувала показ вишивок на екрані. Вона представила голову Дітройтської Округи СУА Віру Андрушків, яка тeплo привітала О. Папіж з її cвятом і презентацією книжки, розповіла про її цікаву біографію та прочитала привіт від Почесної голови СУА та Стипендійної референтки СУА Анни Кравчук, яка написала: „Створений Вами Меморіяльний Фонд ім. св. п. Василя Папіжа, Вашого чоловіка, начисляє понад 29 тис. дол., що забезпечує стипендіями осиротілих та потребуючих студентів в Україні“. 

Привіт від 81-го Відділу СУА прочитала Мар’яна Лісківська, а членка 115-го Відділу СУА і секретарка Корпорації „Українське село“ Розмері Даєл прочитала привіт від дирекції „Українського села“, де О. Папіж є довголітньою членкою. Ерні Клайн привітав свою вчительку, яка присвятила багато часу, щоб він поглибив знання української спадщини і полюбив вишивку. 

Глибоко зворушена О. Папіж сердечно подякувала всім союзянкам, якi причинилися до цього відзначення, зокрема Марії Величко за влаштування виставки її робіт, Марії Зарицькiй, Оксані Огар та св. п. Любі Федорко за допомогу в минулих виставках, Ніні Василькевич і Тамарі Петращук за допомогу із цим святом, вдячність за цінну допомогу при друкуванні книжки д-рові Лідії Стефановській, стипендистці Фонду ім. В. Папіжа, викладачеві Університету Варшави та авторці книжки „МУР і відродження українcького літературного життя в таборах скитальців на території Німеччини в роках 1945-1948”. 

Місцева співачка Таня Бедрус разом із Галиною Яловеко, яка акомпаніювала при фортепіяні, порадувала присутних піснями, одна з них – „Рідна мати моя“. Отець Володимир Рибицький з парафії св. Йосафата провадив учасників в молитві, благословив О. Папіж та закликав її та союзянок до подальшої суспільної діяльности. 

Відзначення закінчено співом „Многая літа”, а присутні ще довго спілкувались при вині і тортах виробу О. Огар. Зацікавлені книжкою О. Папіж можуть звернутися до Уляни Огар-Кушнір на тел.: 248-996-9746 або електронною поштою:  [email protected]. 

Коментарі закриті.