7 грудня, 2018

XI Світовий Kонґрес Українців відбувся у Києві, Павло Ґрод обраний президентом

Президент України Петро Порошенко на XI Світовому Конґресі Українців.(Фото: Олег Кудрін)

КИЇВ. – 25-27 листопада у Національному спортивному комплексі „Олімпійський“ відбувся XI Світовий Конґрес Українців, на якому новим головою СКУ обрали президента Конґресу Українців Канади Павла Ґрода. Також оновлено керівний склад СКУ та окреслені головні напрямки діяльності СКУ на наступний термін. 

ХІ Конґрес представляв інтереси українських громад у діяспорі‚ а це понад 20 млн. осіб. Почесними гостями стали Президент України Петро Порошенко, Перший віце-прем’єр-міністер Степан Кубів, Міністер закордонних справ Павло Клімкін, народний депутат‚ голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Урочиста церемонія відкриття конґресу розпочалася спільною молитвою, яку відслужили представники різних конфесій в Україні, зокрема Української Православної Церкви Київського Патріярхату, Української Автокефальної Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Української Римо-Католицької Церкви, Духовного управління мусульман України та Об’єднання юдейських релігійних організацій України. 

У конґресі українців брали участь понад 300 делеґатів і гостей з 30 країн. Цього року проведення конґресу було перенесено на кінець листопада, щоб його учасники могли взяти участь у заходах до 85-их роковин Голодомору з вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу. З цієї нагоди в Києві проводився Міжнародний форум „Україна пам’ятає, світ визнає!“, у програмі якого були Науковий симпозіюм, організований Інститутом національної пам’яті, та мистецька акція в Національній опері.

Відкриття конґресу відбулося увечорі 25 листопада на урочистому засіданні з участю Президента України Петра Порошенка, голів та представників чужоземних держав. Учасників конґресу своєю піснею привітала українська співачка Руслана. 

Напередодні делеґати долучилися до Панахиди за героями „Небесної сотні“ біля каплички на Інститутській вулиці.  Президент СКУ Євген Чолій сказав: „Від імени СКУ і всіх делеґатів нашого конґресу складаю щирі співчуття всім родинам „Небесної сотні“. В різних країнах світу ми молимся за вас, щоб ви могли пережити це горе. Ми молимось і за тих, хто зараз захищає східні кордони, щоб Україна могла якнайшвидше зазнати мир та стабільність“.

Урочиста церемонія відкриття конґресу розпочалася спільною молитвою.

26 листопада були звіти рад, комісій та президента СКУ. Того ж дня увечорі – реґіональні круглі столи, де обговорювалися проблеми та перспективи розвитку українських громад у Европі‚ Російській Федерації та Центральній Азії‚ Північній і Південній Америці‚ Австралії, Океанії, Азії та Африці.

27 листопада відбулася низка сесій, на яких тривали дискусії на різні теми. Потім – робота конґресових комісій, представлення та схвалення резолюцій. І наостанок – вибори нових керівних органів СКУ. 

28 листопада, з метою стратегічного плянування діяльности СКУ‚ відбулося засідання новообраної Ради директорів з участю голів українських крайових центральних репрезентацій, а також працівників Головного бюра СКУ в Канаді та представництв СКУ в Києві та Брюселі. Новообраний президент П. Ґрод від понад 20-мільйонної української діяспори закликав до негайного визволення українських моряків, яких захопила Росія в Азовському морі. 

 

Коментарі закриті.