7 квітня, 2016

„Bild“ стверджує, що викрив тіньову владу Путіна в окупованій частині Донбасу 

Угрупованнями „ДНР” і „ЛНР” на окупованих територіях України керує тіньовий уряд з Москви, який контролює усі галузі – від збору податків і фінансування відновлення інфраструктури до торгівлі енерґоресурсами. Про це заявляють журналісти німецького видання „Bild“, які опублікували своє розслідування.

На веб-сторінці німецької газети „Bild“ у ніч на 30 березня були опубліковані результати проведеного журналістами розслідування. За їхніми даними, відповідно до протоколу засідання (від 23 жовтня 2015 року) в Держдумі Росії „міжвідомчої комісії з надання гуманітарної допомоги жителям південно-східних районів Донецької та Луганської областей”, управління окупованими територіями Донбасу розділене між шістьма робочими групами в п’яти російських міністерствах.

„Bild“ пише, що пляни Росії виходять далеко за рамки „гуманітарної допомоги”. Тіньовий уряд Росії на окупованих територіях Донбасу контролює всі галузі – „фінанси та закон”, „визначення політики оплати праці, а також житлово-комунальної політики”, „відновлення промисловости”, „торгівлю енерґоносіями”, „створення ринку електроенерґії” та „транспортну інфраструктуру”. Таким чином, стверджує „Bild“, ці реґіони Росією розглядаються як „суверенна російська територія”.

Головними керівниками „тіньового уряду Донбасу” видання називає віце-прем’єра Росії та близького друга Володимира Путіна Дмитра Козака, а також заступників міністрів економічного розвитку і фінансів Росії Сергія Назарова і Леоніда Ґорніна. А роботою цього тіньового уряду, як стверджує видання, керує Федеральна служба безпеки Росії.

На думку журналістів, якщо всі наведені документи відповідають дійсності, то „Мінські угоди можна вважати такими, що давно провалилися, а „політичне керівництво” так званих „ДНР” і „ЛНР” – не більше, ніж маріонетками Кремля”. Будь-які вибори в цьому реґіоні не матимуть ніякого сенсу, оскільки реальна влада перебуває в Москві, підкреслюється в опублікованому матеріялі.

Тим часом віце-прем’єр Росії Д. Козак заявив російському телеканалові „Дождь”, що не має ніякого стосунку до „тіньового уряду Донбасу”.

„Ми не маємо стосунку до цієї проблематики, тому це запитання до цього видання”, – сказав він.

Крім того, за даними „Bild“, на засіданнях „міжвідомчої комісії з надання гуманітарної допомоги жителям південно-східних районів Донецької та Луганської областей” при Держдумі Російської Федерації був присутній представник компанії ДТЕК українського олігарха Ріната Ахметова. Свої висновки журналісти зробили на основі записів засідання цієї комісії від 23 жовтня 2015 року. Радіо „Свобода“ звернулося до ДТЕК за коментарем і чекає на відповідь.

Також, за даними журналістів, представників угруповань „ЛНР” та „ДНР” не було на зустрічі. Їх поінформували лише про результати. За записами все того ж засідання, російський уряд взяв під контролю„сепаратистські території” на сході України.

„Інформація німецького видання „Bild“ про російський тіньовий уряд „ЛДНР” повністю підтверджує інформацію групи „ІС” [група „Інформаційний спротив” – ред.] кінця минулого року про те, що „головним наглядачем” від Путіна на окупованих територіях Донбасу був призначений заступник голови уряду Російської Федерації Д. Козак. Пізніше нас збентежив той факт, що продовжив свою кураторську діяльність і колишній головний „куратор Новоросії” [Владислав] Сурков. Схоже, скринька відкривається просто: при спробах Путіна створити на Донбасі якісь квазідержавні утворення минулого року в Кремлі вирішили „розділити обов’язки” з управління окупованими територіями: Козак виконує адміністративні функції, а Сурков залишається ідеологом і „послом з особливих доручень” для „ЛДНР” з найширшими повноваженнями. Обидва ці типи разом і є обличчям „ґавляйтера Новоросії” від Путіна. Два в одному”, – написав Дмитро Тимчук, координатор групи „Інформаційний спротив” та народний депутат від „Народного фронту”, на своїй сторінці у Facebook.

Copyright © 2016 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Европа / Радіо Свобода. Читайте повну верзію статті тут: http://www.radiosvoboda.org/content/article/27644060.html. 

Коментарі закриті.