1 грудня, 2016

ХІХ збори світового Пласту відбулися в Києві

Делегати на зборах Конференції Українських Пластових Організацій в Києві.

КИЇВ. – 22-26 серпня у Києві відбулися ХІХ збори Конференції Українських Пластових Організацій (КУПО). Місцем усіх чільних нарад стали дві залі готелю „Братислава“ на лівому березі Дніпра. До Києва прибули понад 100 делеґатів та гостей з Австралії, Арґентини, Великобританії, США, Німеччини, Канади, Польщі та України. Найбільшою делеґацією була українська – 18 представників.

Збори КУПО виробили напрямні праці Головної Пластової Булави (ГПБ) на наступні три роки. Поміж інших чільних питань цьогорічних зборів були: обрання нового головного пластового проводу, затвердження змін до статуту КУПО, подальша доля паперового видання „Пластового Шляху“, Ювілейна Міжкрайова Пластова Зустріч (ЮМПЗ) 2017 року в Німеччині.

22 серпня голова ГПБ Марта Кандюк-Кузьмович, член ГПБ Рома Зубенко, голова

Голова Головної Пластової Булави Марта Кандюк-Кузьмович.

Голова Головної Пластової Булави Марта Кандюк-Кузьмович.

Крайової Пластової Старшини Німеччини Оксана Микитчак і голова Крайової Пластової Старшини України Станіслав Андрійчук дали брифінґ в Українському кризовому медія-центрі на Хрещатику. Вони розповіли про головні цілі світового Пласту на найближчі роки та відповіли на запитання щодо ролі КУПО у всесвітньому пластовому русі.

За словами М. Кандюк-Кузьмович, світ дуже швидко змінюється і Пласт теж має не відставати від цих змін, бути модерним, зберігши водночас свої засадничі цілі та виховні методики. „Головне – пам’ятати, що ціль наша – виховувати молодих українців свідомими громадянами України, а також виховувати в українському дусі й свідомими громадянами своїх країн молодь, що живе нині за межами України“, – розповіла вона під час брифінґу.

Як повідомив С. Андрійчук, попри вже понад 25-річний розвиток Пласту в Україні нині ми маємо тільки близько 7,000 пластунів. Тому крайова організація ухвалила стратегію, за якою до 2035 року Пласт мав би охопити до 10 відс. молоді України. Крім цього, він би хотів, щоб ХІХ збори КУПО розпочали дискусію на найближчі три роки про розвиток Пласту як в Україні, так і в цілому світі, щоб він розвивався в єдності та гармонії.

З привітаннями при відкритті зборів 23 серпня звернулися Посол Канади в Україні Роман Ващук з дружиною і голова Світового Конґресу Українців Евген Чолій. Були зачитані письмові вітання від голови Головної Пластової Ради Володимира Базарка, колишнього Начального Пластуна Любомира Романківа, Міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова і голови Світової Управи Спілки Української Молоді Андрія Білика.

Вечором учасники мали нагоду подискутувати з експертом з стратегування, членом опікунської ради Пласту в Україні Євгеном Глібовицьким на тему розвитку українського суспільства. Гостем цього вечора був Блаженніший Любомир Гузар, який привітав пластунів з початком зборів КУПО та з прийдешнім Днем Незалежности України.

Після звітів голови ГПБ, булавних уладів і діловодів КУПО збори надали абсолюторій уступаючому проводу.

Найбільшу увагу під час зборів КУПО делеґати звернули на статут. Серед нових і цікавих пунктів статуту КУПО є, наприклад, такий, що членом КУПО може стати кожна нова крайова пластова організація (край-кандидат), якщо вона нараховує не менше ніж 50 пластунів – дійсних членів організації. До нових зобов’язань ГПБ, що також було проголосоване як доповнення до статуту КУПО, належить і допомога в організації нових пластових груп серед української еміґрації.

Ще однією новиною стало те, що відтепер ГПБ, скликаючи чергові збори КУПО, має повідомляти про це всі членські організації щонайменше за рік перед зборами. Також збори підтримали положення, щоб грамота Начального Пластуна була виведена за рамки статуту КУПО. На думку делеґатів, це дозволить Головній Пластовій Раді (ГПР) швидше підготувати зміни до процедури обрання наступного Начального Пластуна, і не чекати від трьох до шести років, доки грамота перестане бути частиною статуту КУПО. Загалом, потреба посту Начального Пластуна та його роля і обов’язки мають бути обговорені невдовзі Пластовим Конґресом.

В останній день зборів, 26 серпня, делеґати обрали новий провід КУПО на наступних три роки. Головою ГПБ стала М. Кандюк-Кузьмович (США), її заступником Мирон Спольський (Україна). Генеральним секретарем стала Леся Федоренко (Україна), діловодом господарки і майна – Богдан Савицький (США), діловодом видань і комунікації – Сергій Юзик (Україна), діловодом розвитку Пласту – Ростислав Добош (Україна), діловодом спеціяльних доручень і проєктів – Андрій Ґеник-Березовський (Канада).

В. Базарко (США) очолив ГПР, головною булавною Уладу пластунів-новаків (УПН) стала Юля Жданович (Україна), головною булавною Уладу пластунів-юнаків (УПЮ) – Катруся Долішна (Канада), головною булавною Уладу старших пластунів (УСП) – Наталія Зелінка (Україна), головну булаву Уладу пластунів-сеньйорів (УПС) очолила Рома Зубенко (Німеччина).

Борис Франкевич з Німеччини ознайомив присутніх з умовами участи в ЮМПЗ 2017 року. Ця зустріч є дійсно ювілейною, адже 70 років тому в Мітенвальді відбулася перша ЮМПЗ, яка тоді мала назву „Ювілейне Свято Весни“. З огляду на обмежену кількість місць організатори зустрічі звернулися до країв з проханням швидко визначитися з представниками своїх делеґацій, вчасно зголоситися і заплатити вкладку.

Після офіційної частини зборів була святкова вечеря з участю поважних гостей: членів опікунської ради Пласту в Україні (Посол Р. Ващук, Олександра Бакланова, Є. Глібовицький) та музичних виконавців Тараса Компаніченка та Оксани Мухи, які виконали декілька пісень для пластунів. Також цього вечора було офіційно представлено капеляна Пласту на 2016-2019 роки. Ним став отець-пластун Олекса Медик.

Впродовж чотирьох днів делеґати мали нагоду ближче познайомитися, у День Незалежности, 24 серпня, на Хрещатику подивитися на військову параду, пройтися парками і вулицями столиці. Для делеґатів та гостей зборів того вечора на березі Дніпра була організована святкова вечеря біля Патріяршого Собору Української Греко-Католицької Церкви, яка закінчилася ватрою і веселим співом під супровід гурту української музики Валерія Гладунця та Олени Видрич.

Коментарі закриті.