18 листопада, 2016

Журналіст написав книгу про „Український Клівленд“

Василь Романчук. (Фото: Стефанія Милян)

КЛІВЛЕНД. – 29 жовтня. в Українському музеї-архіві відбулась презентація книги члена Національної спілки журналістів України Василя Романчука „Український Клівленд”, яка вийшла друком у львівському видавництві „Тріада плюс”.

Дід В. Романчука у 1910 році у пошуках кращої долі подався за океан і через кілька років трагічно загинув на одній з копалень Пенсильванії, залишивши в карпатському селі Довжки молоду дружину з маленькою донечкою на руках – матір’ю В. Романчука.

В. Романчук з групою львівських журналістів у 2002 році потрапив на стажування за програмою Міжнародного центру  IRIS у штаті Айова. А через п’ять років В. Романчукові відкрили візу і в серпні 2007 року він прибув до знайомих у Клівленді, де включився в громадське життя українців, став тісно співпрацювати з українськими газетами та радіопрограмою „Радіохвиля Україна”. Свої враження він оповів у книзі „Від Бескидів до країни хмародерів”, яку видав у Львові в 2010 році.

У творчому доробку В. Романчука пропам’ятні книги церков у Пармі та в Купер-Сіті на Фльориді. Він був редактором двох збірок поезій Галини Кавки-Шудан з Парми.

Друга книга В. Романчука „Український Клівленд” – це своєрідна хронологія подій з життя української громади за останнє десятиріччя. На презентацію цього видання зібралося близько 100  шанувальників творчости В. Романчука.

Імпрезу благословив молитвою Єпископ Пармської Єпархії св. Йосафата Владика Богдан Данило зі священиками – о. Богданом Барицьким з Української католицької катедри св. Йосафата та о. Михайлом Дроздовським з Української католицької церкви Покрова Пресвятої Богородиці в Пармі.

Вступне слово мав директор музею-архіву Андрій Фединський, який наголосив, що книга львівського журналіста є надзвичайно цінною для історії української спільноти Великого Клівленду, бо вперше автор в художній формі задокументував чимало подій з життя української громади.

Член Національної спілки журналістів України, редактор часопису „Вісті УЗО”, автор переднього слова до видання Петро Твардовський зробив огляд творчого доробку колеґи, розповів про тісну співпрацю з автором, тепло відгукнувся про  нього, як непересічну особистість.

Чимало теплих слів виголосили на  адресу В. Романчука шанувальники його творчости та друзі Богдан Милян, Христина Чабан, Аня Славич, Оля Міґелич, Галина Шудан, Володимир Желізний, а Гордій Пасіка присвятив землякові вірш. Хвальну думку про книгу висловив відомий американський репортер Петро Фединський, який понад 30 літ в „Голосі Америки” висвітлював події в США та світі.

На презентацію приїхало молоде подружжя з Пенсильванії Роман та Стефанія Миляни. Це про їх українське весілля в Америці написав  автор у своїй книзі. Була присутня найповажніша за віком  в українській громаді Великого Клівленду та велика прихильниця творчости В. Романчука Тетяна Трач, яка незабаром  відзначить свій 100-літній ювілей.

У своєму виступі В. Романчук розповів, що написати книгу його заохотила пам’ять про дідуся Кирила Маслигана, який  спочиває в американській землі, а також великий обов’язок перед українською спільнотою Огайо.

А. Славич, яка познайомилася з В. Романчуком у Львові в 1980 році, піднесла йому розкішний букет троянд. А потім усіх запросили на велику українську гостину.

Коментарі закриті.