10 листопада, 2016

Виставка у Львові єднає південь і захід України

Найкращий учитель року Валентина Каплун і д-р  Євген Федоренко.

ЛЬВІВ. – Погожої вересневої днини на площі Ринок 15 вересня в Музеї етнографії та художнього промислу відбулося відкриття виставки українських художників Миколи та Алли Ворохтів під назвою „E pluribus unum“ („З багатьох – єдине“).

М. Ворохта – уродженець гуцульського Рахова, Заслужений художник України, член Спілки художників України, неодноразовий учасник міжнародних, республіканських та всеукраїнських виставок. Його роботи представлені у музеях Одеси, Мукачевого, Ужгорода та Свидника (Словаччина), а також в 37 країнах світу, у приватних колекціях.

Його дружина Алла Ворохта – неодноразова учасниця міжнародних та всеукраїнських художніх виставок, викладач рисунку в Одеському художньому училищі. Її картини зберігаються у приватних колекціях 23 країн світу та у Літературному музеї Одеси.

Вітальним словом відкрив виставку академік Національної Академії Наук України (НАНУ), директор Інституту народознавства НАНУ д-р Степан Павлюк.

М. та А. Ворохти привезли до Львова близько 100 робіт: гірські пейзажі, морські простори, натюрморти з вітром, картини  на патріотичну тематику тощо. Виставка охоплює ретроспективу з 1967 по 2016 рік. Як пояснив автор, назва виставки „З багатьох – єдине“ обумовлена тим, що все навколо нас є різноманітним, але для кожного важливим є щось своє, єдине та неповторне.

Осібне місце посідає тематика Гуцульщини, позначена любов’ю до рідного краю. Натюрморти з вітром несуть в собі відображення бунтівного характеру мистця, його боротьбу з самим собою і усім світом водночас. Особливої уваги заслуговують тримірні картини, які в прямому значенні слова заворожують погляд – відчувається щось цікаве, нешаблонне.

Вартує окремо виділити роботи на тему війни з Росією – „Ненько моя, Україно“, „Сповідь повстанця“, які автор зобразив в яскравих кольорах, надавши їм експресивности, аби передати всі свої почуття і біль за майбутнє держави. Образ козака як символ мужности, незалежности доповнив бунтівну тематику автора.

Виставка стала можливою завдяки наполегливості почесного громадянина Рахова, письменника і журналіста Олександра Масляника, який два роки поспіль переконував місцевих музейників у тому, як важливо поєднати мистецьким містком південь і захід України. Місія виставки проста: донести до відвідувача думку про те, що, незважаючи на ментальні, етнічні та історико-культурні відмінності різних реґіонів держави, Україна є одним цілим.

Коментарі закриті.