15 червня, 2016

Владика Агапіт: „Усе в Україні буде добре“

Віра Іваницька і Владика Агапіт.

Журналістка Віра Іваницька 25 травня у Норт-Роялтоні‚ Огайо‚ мала інтерв’ю з Керуючим справами Української Православної Церкви Київського Патріярхату, Архиєпископом Вишгородським Агапітом‚ тези якого вміщено нижче. Владика прибув до парафії св. Трійці на запрошення настоятеля цього храму о. Романа Загурського, який відзначав 20-ліття свого висвячення. 

Я уже вдруге у США. Був один день у Ню-Йорку, і вже третій день – у Норт-Роялтоні. США – це така країна, яка об’єднує багато культур, багато народів, але, незважаючи на ту різноманітність, усі вони живуть в мирі, злагоді, усі працюють для тієї держави, яка дала їм прихисток, житло, роботу. Це мене вражає. Звичайно рівень життя вищий. Я буду говорити про українців. Усі вони живуть багато років, працюють, говорять англійською мовою, але в душі і серці залишаються українцями, вірними синами і дочками своєї української держави.

Україна переживає складні часи. Воєнні дії на сході України, анексія Криму – все це випробування на міцність того, що Господь нам дарував незалежність без краплі крови, як дар, як подарунок. Ми його отримали, але, на превеликий жаль, не всі його цінували, цей дар Божий. Не цінували свою українську культуру, не любили свою українську мову, а зараз, коли відбуваються ці страшні події, українське суспільство об’єдналося і ми дійсно усвідомили, що втрачаємо і мову і культуру, усе, що нас пов’язує з нашою державою.

Але я вірю в те, що перемога буде за нами, що ми подолаємо ці випробування, які дає нам Господь. Україна буде процвітаючою, багатою державою, не гіршою, як США чи інші европейські держави. Усі вони також проходили певні етапи свого становлення, таким же шляхом іде Україна. Звичайно, дуже багато неправди, не завжди те, що відбувається, правильно висвітлюється у засобах масової інформації. Правда буде за нами, як наголошує Патріярх Філарет. Не ми, а Росія є аґресором до України і тому правда на нашому боці, а де правда, там і перемога.

Ми сподіваємося, що найближчим часом в Україні буде одна помісна Православна Українська Церква. Єдина церква є основою держави. Прикро, що попередні президенти не звертали на це уваги. Звичайно, об’єднання – це важкий процес. У нас ідуть переговори і ми спілкуємося з Вселенським Патріярхом та іншими Помісними Церквами, бо саме від них залежить це питання. Але, разом із тим, ми мусимо об’єднуватися в Україні. Коли ми будемо єдині в Україні, то буде набагато легше отримати єдину Помісну Українську Православну Церкву.

Щодо повернення Софіївського храму в Києві було надано Патріярхатові можливість відновлення Богослужень у Софії, у Трапезному храмі. Зараз Богослужіння звершуються щодня ввечері і зранку. Ми маємо можливість молитися Богові у Софії Київській. Звичайно, це не центральний храм, це не собор. Але не це важливе. Ми прекрасно розуміємо, що Велика Софія – це пам’ятка архітектури, до неї потрібно відноситися з належною увагою і шаною. Можливість сьогодні молитись у Софії Київській – це теж промисел Божий. Це свідчення того, що все у нас в Україні буде добре.

Коментарі закриті.