15 червня, 2016

Сумщину відвідав гетьманич

Микола Муравйов-Апостол та Ваніна Ширінська-Шихматова на тлі колишньої церковної сторожки у селі Слобода. (Фото: Олександер Капітоненко)

СУМИ. – За сприяння громадських організацій „Сумщина-світ“ та „Буринське земляцтво“ у першій декаді травня Сумщину відвідав нащадок відомого українського гетьманського роду Микола Муравйов-Апостол зі своєю родичкою Ваніною Ширінською-Шихматовою.

Гість народився 10 травня 1947 року у Лондоні, згодом його мати з синами Михайлом та Миколою  переїхала на постійне проживання до США, де Микола закінчив факультет політології  Університету штату Небраска та курси адміністрування у Чикаґо.

Згодом молодого фахівця призвали до війська, на війну у В’єтнамі. Він служив у Військово-повітряних силах армії США. Після звільнення з військової служби  став підприємцем і одним з перших у  США зайнявся продажем персональних комп’ютерів та портативних калькуляторів. Пізніше був піонером у галузі місцевих авіяційних перевезень. Згодом створив кілька компаній та фундацію, які здійснили помітний внесок у переробку пластикових відходів та автомобільних шин.

У середині 1980-их років поїхав до Сальвадору, де керував низкою проєктів на посаді  старшого виконавчого дорадника президента.

Сьогодні М. Муравйов-Апостол з дружиною Жанет Баїнґтон живе у Палм-Сіті, Фльорида. Пише вірші та прозу, видав кілька поем та прозових книжок, серед яких є й автобіографічна.

Його родичка В. Ширінська-Шихматова, художниця, живе у Франції на острові Корсіка, займається реставрацією мистецьких творів. Вона є нащадком давнього кримськотатарського князівського роду.

На зустрічі в Бурині гості ознайомились з проєктом меморіялу „Знищені храми Буринщини“, після чого М. Муравйов-Апостол зробив пожертву на спорудження цього пам’ятника.

Гості відвідали село Слобода, де М. Муравйов-Апостол передав у дар шкільному музеєві копію живописного портрета свого діда Володимира Муравйова-Апостола-Короб’їна, який до революції володів маєтком у селі Леонтіївці та 1913 року побудував нову цегляну Троїцьку церкву у селі Поповій Слободі, яка була зруйнована комуністичним режимом.

Гості побували у Леонтіївському парку, який також раніше належав В. Муравйову-Апостолу-Короб’їну та його дружині Надії з роду Терещенків. Представники влади запропонували гостеві стати власником колишньої церковної сторожки, яку також побудував його дід і яка чудом збереглася. Він був зворушений таким жестом, подякував за теплий прийом та пообіцяв знову завітати за кілька місяців, щоб полагодити питання щодо парку та прийняти участь у відкритті меморіялу „Знищені храми Буринщини“  у Бурині.

Коментарі закриті.