19 травня, 2016

Україна за тиждень

Европарлямент захищає татар Криму

КИЇВ. – 16 травня Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву‚ у якій привітало ухвалення Европейським Парляментом 12 травня резолюції щодо ситуації з дотриманням прав кримських татар на території тимчасово окупованої Росією Автономної Республіки Крим. У заяві зокрема сказано: „Важливо, що Европарлямент рішуче засудив рішення російської окупаційної влади заборонити Меджліс кримськотатарського народу та вимагає його негайного скасування, вважаючи це рішення системним і цілеспрямованим переслідуванням кримських татар, політично вмотивованою дією, що спрямована на подальше залякування законних представників кримськотатарської громади. В Україні вдячні за підтримку Европарляментом ідеї застосувати санкції до осіб, причетних до заборони діяльности Меджлісу, а також за заклик до інституцій Евросоюзу надати фінансову підтримку діяльності Меджлісу“. (Міністерство закордонних справ)

Переселенці отримають допомогу

КИЇВ. – 16 травня Віце-прем’єр-міністер України Павло Розенко повідомив‚ що соціяльні виплати відновлено для 80 тис. переселенців, які підтвердили своє проживання на території, підконтрольній українській владі. Три місяці тому Міністерство соціяльної політики спільно з Пенсійним фондом та Службою безпеки України розпочало роботу щодо припинення виплат тим особам, які мають статус вимушеного переселенця, але фактично проживають на території, непідконтрольній українській владі‚ щоб не допустити перетікання грошей на окуповану територію, де вони послужили б тероризмові. За поновленням виплат звернулися близько 80 тис. осіб, які потрапили в списки СБУ. („День“)

Літак-велетень прибув до Австралії

ПЕРТ‚ Австралія. – 12 травня з празького летовища ім. Вацлава Гавела вилетів найбільший у світі транспортний літак Ан-225 „Мрія“ з обладнанням загальною масою 130 тонн на борту. На шляху до Австралії він виконав три технічні посадки в Туркменістані, Індії та Маляйзії. На летовищі 15 травня за прибуттям літака спостерігало 15 тис. людей. Посол України в Австралії Микола Кулинич сказав: „Ця подія стала просто інформаційною бомбою у Австралії. Такого ентузіязму від австралійців і навіть від української громади я не очікував. Тому що це перша позитивна інформація про Україну на тлі всяких конфліктів, криз і негараздів. А тут вперше прилітає сюди найбільший у світі літак. Це перший комерційний рейс „Мрії“ до Австралії“. (BBC)

Москва знову збрехала

МОСКВА. – Телеведучий Першого телеканалу Росії Дмитро Кисельов під час випуску „Вістей тижня“ показав посвідчення начебто українського бійця Дивізії „Галичина“, в якому була надрукована цитата Гітлера німецькою мовою з грубими граматичними помилками. На це одразу звернули увагу користувачі соціяльних мереж. 16 травня Д. Кисельов визнав, що побудував передачу на фальшивці‚ бо став жертвою підробки‚ але не став вибачатися за помилку і знову видав довгий монолог про те, що українці під час Другої світової війни воювали на боці Гітлера. („Українська правда“)

Білозір замінила Луценка

КИЇВ. – 13 травня Центральна виборча комісія визнала Оксану Білозір обраною народним депутатом України від партії „Бльок Петра Порошенка“. Верховна Рада своєю постановою достроково припинила повноваження народного депутата України Юрія Луценка у зв’язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень. 12 травня Президент Петро Порошенко підписав указ про призначення Ю. Луценка на посаду генерального прокурора. О. Білозір, 1957 року народження, освіта вища, голова громадської організації „Всеукраїнське об’єднання жінок-депутатів“. („Укрінформ“)

Київ розірвав побратимство

КИЇВ. – 14 травня Київська міськарада повідомила: „Київ розриває в односторонньому порядку всі раніше підписані договори про побратимство, партнерство і співробітництво з Москвою“. Таке рішення Київська міська рада прийняла в зв’язку з військовою аґресією Російської Федерації проти України, анексією Криму і окупацією частини територій Донецької та Луганської областей. („Укрінформ“)

Присвоїв гроші пораненого

КИЇВ. – 13 травня у Києві затримано директора благодійного фонду, який привласнив понад 200 тис. грн., зібраних на лікування пораненого бійця. 41-річний киянин, який очолював благодійний фонд, разом з невстановленою слідством особою привласнив гроші жінки, яка розмістила оголошення про збір пожертвувань на лікування свого сина, який в 2014 році на війні отримав важке вогнепальне поранення. Пошук співучасника триває. (УНІАН) 

У Раді побилися за мову

КИЇВ. – 13 травня народні депутати влаштували бійку біля трибуни Верховної Ради. Під час виступу депутата „Опозиційного бльоку“ Олександра Вілкула до трибуни підійшов представник фракції „Народний фронт“ Юрій Тимошенко і зажадав припинити виступ російською мовою. О. Вілкул відповів, що має право спілкуватись „хоч польською, хоч венгерською“. До трибуни підійшли кілька депутатів, сталася сутичка. Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала припинити безлад, а коли „депутати почали тягати одне одного за барки“, змушена була закрити ранкову сесію достроково. („Українська правда“)

Вкрали з банку мільйони

ОДЕСА. – 13 травня в Одеській області викрили міжреґіональну злочинну групу з 11 осіб, яка у шахрайський спосіб заволоділа значними фондами комерційного банку. До групи входили жителі Одеської, Вінницької, Дніпропетровської области, окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також громадяни однієї з сусідніх держав. За попередньою змовою, використовуючи електронно-обчислювальну техніку, вони заволоділи грошовими фондами одного з комерційних банків України. Зловмисники діяли за такою схемою: один з них отримував персональні коди, що надавалися банком для проведення одноразової безкарткової операції для зняття грошових коштів з банкомату, та передавав їх решті, які, у свою чергу, одночасно вводили отриману інформацію у п’ять-шість  банкоматах фінансової установи. Таким чином вони привласнили понад 3 млн. грн. („Укрінформ“)

Шахраї полюють за персоналіями 

КИЇВ. – Українське державне підприємство поштового зв’язку „Укрпошта“ 16 травня попередило громадян про випадки шахрайства з використанням назви підприємства та елементів корпоративного стилю. В Інтернеті та у друкованих виданнях з’явилася велика кількість оголошень, у яких пропонуть працю зі склеювання конвертів і намагаються збирати персональні дані та реквізити банківських карт під видом неофіційного дистанційного працевлаштування. „Укрпошта“ підкреслює, що не має відношення до подібного роду оголошень та попросила громадян по можливості повідомляти про них правоохоронні органи, а також телефонувати на гарячу лінію підприємства. (УНІАН)

Вкрали першу друковану книгу 

КИЇВ. – Стародрук „Апостол“ Івана Федорова, надрукований в 1574 році, зник 10 травня з відділу стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України ім. Володимира Вернадського. „Апостол“ має велику наукову й історичну цінність, є першою друкованою книгою в Україні. Книга містить церковнослов’янський переклад „Діянь і послань апостольських“. За цим фактом відкрите кримінальне провадження. (УНІАН) 

Коментарі закриті.