20 жовтня, 2022

30 років тому розсекречено документи про Катинський розстріл

Виписка з рішення ЦК ВКП(б) від 5 березня 1940 року про розстріл польських військовополонених.

30 років тому, 14 жовтня 1992 року, Президент Росії Борис Єльцин передав Президентові Польщі Леху Валенсі документи про Катинський розстріл. Ще через 10 місяців Б. Єльцин сказав „Вибачте нас“ і став на коліна перед пам’ятником на військовому цвинтарі у Варшаві.

Кремль ще до розпаду СРСР визнав відповідальність Берії, Меркулова та їхніх підручних за знищення еліти польської інтеліґенції та офіцерства: навесні 1940 року 25,700 осіб було вбито за рішенням спеціяльної трійки НКВД відповідно до постанови політбюро ЦК КПРС. М. Горбачов передав В. Ярузельському списки польських офіцерів – в’язнів таборів НКВД, але секретний пакет не відкривав.

За часів В. Путіна катинський сюжет – один із найголовніших для розуміння логіки та методів кривавого реваншу НКВД-КГБ. Саботаж розслідування, ухилення від вибачень, лицемірні реверанси та грізні натяки (у 2010 році Путін сказав, що Сталін „вчинив цей розстріл, виходячи з почуття помсти“ за полонених червоноармійців), маневри після смоленської трагедії (постанова Держдуми та телепоказ фільму), все більш нахабна ревізія історії в офіційній риториці та масовій медіяпродукції, допомога продажних суддів („Меморіал“ з 1989 року і аж до своєї ліквідації бився в судах за розсекречення) і, нарешті, остаточне вивертання правди навиворіт. Від Катині до Бучі – прямий шлях. Які ж ми були наївні!

 

Від „Свободи“. Варто зауважити, що у таємному розпорядженні йшлося також про розстріл 11 тисяч арештованих й утримуваних у тюрмах Західної України та Білорусі, більшість яких становили українці. 

Коментарі закриті.