22 лютого, 2019

2019 рік — 125-ліття Українського Народного Союзу

Рік ювілейних імпрез розпочнеться в п’ятницю, 22 лютого, в Шамокіні, Пенсильванія – місті де Український Народний Союз (УНСоюз) був заснований точно того самого дня у 1894 році, 125 літ тому.

Три члени Екзекутиви УНСоюзу, Президент/Головний Виконавчий Директор Стефан Качарай, Головний Операційний Директор/Головний Секретар Юрій Симчик, і Головний Фінансовий Директор/Скарбник Рома Лісович поїдуть до Шамокіну, щоб отримати від посадника Джана Бравна проклямацію, яка ґратулює УНСоюзові з його 125-річчям та відмічує Шамокін, як місце народження УНСоюзу.

„Об’єднані зв’язком нашої спільної української спадщини, УНСоюз був заснований як братська забезпечнева установа, щоб захоронити наших людей від напруги фінансової непевности”, – зазначив С. Качарай. „Ми це успішно робимо вже понад 12 десятиліть, і це дійсно є унікальна спадщина в історії Америки. На початку ХХ ст. було понад 600 братських забезпечневих установ. Сьогодні є менше ніж 100 і ми є однією з них. Це є свідченням як і зобов’язання УНСоюзу нашим членам і нашій громаді, так і відданости наших членів і громад УНСозові”. 

„УНСоюз: Забезпечуємо нашу громаду 125 років” є провідною темою цього ювілейного року. Ювілейний лоґотип створила Надія Симчик Фолк, щоб віддзеркалити це етапне досягнення. Впродовж 2019 року, УНСоюз представить спеціяльні програми й добродійства для святкування 125-ої річниці, між ними буде перероблена студентська стипендійна програма, і також програма користей з благодійних пожертв. У додатку, ювілей буде активно пропаґований на фестивалях і громадських імпрезах по цілій Америці й Канаді. Щоб зрозуміти досягнення УНСоюзу впродовж десятиліть, створено фотоархів історії УНСоюзу, який можна оглянути на веб-сторінці УНСоюзу: www.unainc.org. 

Завершенням ювілейного року буде величавий концерт – „Святкуємо 125 Років!” – який відбудеться в суботу, 2 листопада. Концерт включатиме виконавців із США, Канади й України. Серед виступів будуть динамічні танці світової слави відомого ансамблю „Шумка” з Канади, як також ліричні звуки бандури виконані Жіночою Капелею Бандуристок Північної Америки. Також виступатиме скрипаль-віртуоз Василь Попадюк.

Концерт відбудеться в „Dolan Performance Hall”, модерному театрі Коледжу св. Єлисавети в Мориставні, Ню-Джерзі. Доїзд до театру легко доступний автом і публічною транспортацією; він находиться в центральному положенні між десятками українських громад Пенсильванії, Ню-Джерзі, Ню-Йорку, Конектикат та інших стейтів середньо-атлантичного реґіону на північному сході Америки, з яких гості будуть доїжджати. Для тих, хто плянує залишитися на довше ніж один вечір, театр находиться близько готелю й поїздової станції, недалеко великих летовищ, і з легким доїздом до Менгетену.

В половині 2018 року був створений Ювілейний Комітет 125-річчя УНСоюзу, для плянування та керівнцтва ювілейними імпрезами. Головою комітету є Радна Головного Уряду УНСоюзу Богдана Пужик, котра сказала: „Це є велика честь для мене бути запрошеною очолити комітет, який плянуватиме святкування такого сприятливого року – вшановуючи 125 років постійного служіння українським громадам у Сполучених Штатах і Канаді. Впродовж багатьох поколінь, УНСоюз був могутнім чинником для збереження єдности української діяспори – через наші газети, наше видавництво, літні табори для дітей, стипендії для студентів, та великі проєкти, такі як встановлення пам’ятника Тарасові Шевченкові у Вашінґтоні, а також численні проєкти для боротьби проти совєтської дезінформації. Ми маємо багато чим гордитися”. 

,,Для допомоги у плянуванні цього ювілейного року, я маю щастя співпрацювати з дуже талановитою та відданою командою, до якої входять Надія Симчик Фолк, Рома Гадзевич, Роман Гірняк, Ірена Яросевич, Мирон Колінський, Рома Лісович, Євген Осідач, Евген Щерба, Таня Солтис, Оксана Станько, Юрій Симчик і Люба Вальчук”, – додала Б. Пужик.

Напрямні УНСоюзу

У 1894 році, заснування УНСоюзу було зумовлене потребою допомогти тисячам новоприбулим з України еміґрантам, котрі працювали на небезпечних роботах в шахтах Пенсильванії. Часто траплялися смертельні випадки і молоді вдовиці не мали спроможности оплатити похорон, а вже не було що говорити про майбутній прихід. Починаючи з ориґінальними „похоронними полісами”, які оплачували похоронні видатки і надавали прихід опечаленим родинам, УНСоюз розвинувся на повноправного постачальника всіх забезпечневих послуг, який начисляє десятки тисяч членів.

Винатковість існування братської забезпечневої установи є важливою. Будучи братською установою, УНСоюз є неприбутковою організацією. Заробітки з продажу забезпеченевих послуг не є передані анонімним інвесторам, а радше йдуть безпосередньо на користь членам УНСоюзу та українським громадам.

Дотримуючись резолюції прийнятої на 39-ій Звичайній Конвенції УНСоюзу в травні 2018 року, особливий наголос буде зроблений впродовж року на зріст залізного фонду для видань УНСоюзу, ,,Свободи” та ,,Українського Тижневика (,,The Ukrainian Weekly”).

„Комунікація є конечною для втримання мережі УНСоюзу і служіння нашим громадам, чи то в друкованому чи електронному форматі, – сказав Ю. Симчик. – Газета УНСоюзу „Свобода”, яка почала виходити в 1893 році, рік перед заснуванням УНСоюзу, сильно арґументувала за створенням цієї братської установи. УНСоюз є в довгу перед першим редактором „Свободи”, о. Григорієм Грушкою, котрий постійно писав про життєву необхідність українцям зібратися разом і допомагати один одному. УНСоюз має за собою довгу історію просування інтересів України та українців через писане слово, і хоч тепер він спроможний доставляти інформацію різними форматами крім на папері (найбільше крізь електронну пошту, соціяльні мережі та веб-сторінки), все таки залишається потреба доброго писання, доброго редаґування, доброго змісту. Залізний Фонд Видань УНСоюзу скріплює цю мету для якісної комунікації”. 

Впродовж 2019 року, інформації про УНСоюз та ювілейні імпрези й діяльність у зв’язку з 125-літтям буде можна знайти у виданнях УНСоюзу „Свободі” та „The Ukrainian Weekly”, як в друкованому так і в електронному форматах (svoboda-news.com і ukrweekly.com), на веб-сторінці УНСоюзу (www.unainc.org), як також і на сторінці УНСоюзу на Фейсбук.

Переклад: Лев Іваськів. 

Ірена Яросевич – радна Українського Народного Союзу.

Коментарі закриті.