3 листопада, 2017

У Казахстані встановили пам’ятник до 70-річчя депортації українців

Під час освячення пам’ятника у Караґанді. (Фото: ZIK)

КАРАҐАНДА‚ Казахстан. – Виповнилося 70-років з часу початку сумнозвісної операції „Захід“ та депортації тоталітарним комуністичним режимом українців у Сибір та до Казахстану.

На відзначення цієї дати у Караґанді на території Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Покрови Пресвятої Богородиці 23 жовтня відкрито і освячено пам’ятник депортованим українцям – хрест із вишитим бронзовим рушником. Для участи у цій церемонії з Києва до Казахстану прилетіла урядова делеґація, в складі якої була відома самбірська вокальна група „Імпресія“, а також священик о. Олег Здреник з Львівської области.

Чин освячення пам’ятника здійснили Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк, Екзарх Луцький Йосафат Говера, а також Апостольський нунцій в Казахстані, Таджикистані і Кирґизії Френсіс Ассізі Чуллікатт у співслужінні зі священиками з України, Казахстану і Росії.

Автори проєкту – скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов. Сам хрест виготовили в Казахстані, а бронзовий рушник – в Україні.

Участь у церемонії відкриття пам’ятника взяли представники Посольства України у Казахстані на чолі з Уповноваженим у справах України у Республіці Казахстан Володимиром Джиджорою.

13-14 жовтня в кількох місцях Казахстану відбулись інші історично-духовні заходи, які в рамках Форуму українців Східньої Европи та Азії проводив Пасторально-міґраційний відділ УГКЦ. До них була залучена вокальна група „Імпресія“‚ яка своїм співом супроводжувала три архиєрейські Служби Божі та поминальні заходи на місці масових поховань українців.

 

Коментарі закриті.