25 травня, 2018

17 травня українці світу одягнули вишиванки

В Ізраїлі у День вишиванки. (Фото: Свілана Глаз)

БАТ-ЯМА, Ізраїль

В Ізраїлі у День вишиванки. (Фото: Свілана Глаз)

В Ізраїлі у День вишиванки. (Фото: Свілана Глаз)

День вишиванки в Українському культурному центрі відбувся 17 травня. На захід прийшли співробітники української дипломатичної місії в Ізраїлі, поети, письменники, артисти і просто шанувальники української історії. 

„День української вишиванки – свято. Але тепер воно з присмаком суму, адже на сході країни іде війна. Але маю надію, що війна скінчиться і наші чоловіки, сини, брати, наречені повернуться додому живими і здоровими, одягнуть святкові вишиванки і обнімуть тих, хто вірить у нашу перемогу і чекає їх з війни“, – сказав у вітальному слові Посол України в Ізраїлі Генадій Надоленко. 

Прозвучали українські пісні та вірші у виконанні учасників вечора. В Ізраїлі у День вишиванки одягнених у цей традиційний одяг людей можна було бачити на вулицях міст і поселень, де живуть етнічні українці.


ЧЕРКАСИ

Під час вишиванкової ходи в Черкасах. (Фото: Олександер Костирко)

Під час вишиванкової ходи в Черкасах. (Фото: Олександер Костирко)

Під гаслом „Вишиванка – твоя броня!“ 17 травня відбулися урочистості з нагоди Всесвітнього дня вишиванки. Сотні черкащан у національному вбранні пройшли від пам’ятника Тарасові Шевченкові до стели Борцям за волю України. 

Очолили святкову колону міський голова Анатолій Бондаренко з донькою Лізою. На вічу виступив А. Бондаренко, який зазначив,що для українців вишиванка не просто красивий одяг, а це їх душа і оберіг України. 

Учасники створили своїми тілами напис „Я люблю Черкаси“ і прослухали кілька композицій у виконанні Черкаської капелі бандуристів та в їхньому супроводі заспівали гимн України.


РИМ

Україці Риму у вишиваках. (Фото: Еліяс Гантер)

Україці Риму у вишиваках. (Фото: Еліяс Гантер)

Українська громада Риму взяла участь у Святі народів та відсвяткувала Всесвітній день вишиванки разом з засновницею цього народного свята Лесею Воронюк‚ українською письменницею, журналісткою та громадською діячкою. 

В Італії проживає понад 600 тис. українців‚ які невдовзі стануть найбільшою національною меншиною. Ще у 2012 році італійський уряд оголосив амнестія для міґрантів з невреґульованим статусом й відтоді багато українців подали прохання про легалізацію. Українці стали четвертою, за кількістю, етнічною групою серед усіх чужинців Італії, які подали заявки на легалізацію, після громадян Бангладешу, Марокко та Індії. 

Коментарі закриті.