13 січня, 2022

Є надія на збереження диво-палацу

Леськовий палац „Садиба Даховських”. (Фото: Олександр Вівчарик)

ЛЕСЬКОВЕ, Черкаська область. – 17 грудня 2021 року група журналістів побувала у занедбаному нині палаці „Садиба Даховських”. Минулої осені, перебуваючи на Черкащині, Президент України Володимир Зеленський заявив, що у 2022 році в області мають реставрувати три замки: „Три замки  включені до програми „Великої реставрації”. Це туристичні магніти Черкащини“. А голова обласної адміністрації  Олександр Скічко уточнив, що йдеться про палаци Шувалових, Даховських і Лопухіних.

Леськовський палац входить до числа 10 найкрасивіших замків та фортець України. Палац збудував в 1850-их роках на зразок англійського замку Казимир  Даховський на місці давньої резиденції його діда – також Казимира Даховського. У палаці була колекція старовинних тканин, на які була виділена спеціяльна кімната. Крім того, тут містилося кілька десятків картин, колекції східньої та европейської порцеляни.

На жаль, „Садиба Даховських” зараз чи не в найгіршому стані. Сьогодні до неї так просто не потрапити. Досі її територія була підпорядкована Міністерству оборони, яке віднедавна плянує створити тут військовий музей. Табличка на мурі, яким оточений територія палацу, повідомляє: „Вивільнене військове містечко №1“.  Охоронець у камуфляжі з нашивкою „Збройні сили України – Герасименко” пропускає журналістів. Цьому передувала низка узгоджень між владою та військовими. Можливо, така сувора охорона лише на користь палацу, бо це дозволило його хоч якось зберегти. Адже люди мають властивість брати на сувеніри все, навіть марковану цеглу, яка відпадає від стін палацу. Історія з палацом Шувалових, де раніше не було охорони і багато чого позникало, яскраве тому підтвердження…

Директор Монастирищенського крає­знавчого музею Катерина Буль­ба.

„І все ж, насьогодні Леськовський палац не має справжнього повноцінного господаря. Між тим, архітектурно-ландшафтна пам’ятка „Садиба Даховських” займає 89 гектарів землі. В її комплекс входить сам палац, територія з листяним парком на лівому березі річки Конелки і хвойною частиною парку на правому березі, гребля із ставом, „Острів кохання“, сад та орні землі, прилеглі будівлі, зокрема, будинок для прислуги, стайні, біля палацу видніється провалля – підземний хід. Творцями цієї прекрасної садиби були чотири покоління польських поміщиків Даховських, які володіли Леськовим і навколишніми селами з 1770-их років до 1917 року. Творення палацу закінчилося перед Першою світовою війною“, – розповіла журналістам директор Монастирищенського краєзнавчого музею Катерина Бульба.

З часом палац і помістя використовували як будинок відпочинку для працівників цукрового тресту, а влітку – як піонерський табір. У післявоєнний час тут розміщувався санаторій для хворих на туберкульозу закритого типу. У 1970 році розмістили майно польового шпиталю. Залі палацу перетворили в склади для ліків. Пізніше тут були і військові склади. Зникли алеї, доріжки, причал для човнів, місток, що вів до острова. Зберігання ліків особливо неґативно вплинуло на стіни замку.

„Даховські були прихильниками англійського стилю. Для зведення палацу вони збудували неподалік цегельний  завод, і тепер ми можемо бачити в замку марковану цеглу. Збудований він у стилі неоґотики – позаду кругла вежа, восьмигранні вежі по кутах. До центрального входу вела алея. Над ним ми бачимо темну пляму – там був тюльпан, очевидно, герб Даховських, бо це – старовинний польський рід. Вони захоплювалися конями, тому побудували і стайні. На жаль, зараз занедбану будівлю руйнує негода, частина даху зруйнована, тож до середини потрапляє волога. Також бачимо на фасаді тріщину, тому ми всі вболіваємо, щоб його таки відреставрували, бо це може бути потужна окраса нашого краю“, – наголошує К. Бульба.

Торік, 1 липня, в парку біля палацу відбулася толока. У ньому вирубували чагарники, збирали сміття, косили траву. Таким чином, за кілька годин наполегливої праці занедбаний парк перетворився на цілком пристойне місце для проведення екскурсій. Ініціяторами толоки виступили голова Монастири­щен­ської районної адміністрації Ігор Миклащук та голова районної ради Микола Орендарчук.

А народний депутат Антон Яценко, який відомий тим, що сприяв розвитку парку „Софіївка” в Умані, разом із колеґами по депутатському корпусу подав проєкт постанови Верховної Ради щодо необхідности збереження унікального ландшафтно-архітектурного комплексу „Садиба Дахов­ських“ та створення на його базі державного ландшафтно-паркового музею Історії Українського війська. Депутати на засіданні проголосували за цей проєкт.

Водночас відновлення палацу потребує значних коштів, і тут, дійсно, приватними ініціятивами не обійтися. Потрібна державна програма. Проте процес реставрації запущений, і обласна влада сподівається, що 2022 року почнуться роботи. Якщо все піде за пляном, 2025 року милуватися відродженим дивом  зможуть і закордонні туристи.

Коментарі закриті.