24 грудня, 2020

Що робить УКУ унікальним і чи можна цей успіх повторити?

Учасники круглого столу. (Фото: УКУ)

ЛЬВІВ. – Круглим столом „The UCU Experience: Pragmatic Perspectives for Change Agents in Ukraine“ закінчилася дводенна конференція „Modus Vivendi УКУ“, присвячена 60-літтю Владики Бориса Ґудзяка, яка відбулася 27-28 листопада.

Доповідачами круглого столу, який модерував член Дорадчої ради Львівської бізнес-школи УКУ Адріан Сливоцький, стали колишній Посол Великобританії в Україні Роберт Брінклі, режисер Кшиштоф Зануссі, професор морального богослов’я Алоїс Бух, співзасновник компанії „SoftServe“ Тарас Кицмей.

На початку зустрічі А. Сливоцький поставив два за питання:

Що робить Український Катол­ицький Університет (УКУ) унікальним?

Чи може це повторити в цілому або частково?

Подаємо короткі тези відповідей:

Р. Брінклі: „Місія та ідентичність. Виразно християнський контекст: свідчити про правду, служити іншим, будувати спільноту з Богом й з іншими. Сильні лідери, що будували команди та інституції. Може бути напруга між вірністю католицькому вченню та вільним академічним пошуком, але УКУ дає раду, будучи одночасно і у Церкві, і у світі“.

К. Зануссі: „Надто католицький чи недостатньо католицький – таку кризу переживають усі католицькі університети, але треба пам’ятати, що сама концепція університету розвинулася саме у Католицькій Церкві.

У постмодерному світі є сумніви чи взагалі існує правда, і світські університети йдуть за цією тенденцією та піддають сумніву саме існування правди. Завжди є місце для сумніву, але католицькі університети ведуть пошук із глибокою вірою, вони переконані, що правда існує, і саме ми мусимо її відкривати. Правда, як горизонт – можливо, ми ніколи до нього не дійдемо, але якщо втратимо усвідомлення, що горизонт існує, то втратимо майбутнє.

Найбільша небезпека сучасного світу – це не війни чи епідемії, а втрата віри, втрата жаги до життя. Роль УКУ – залишитися оптимістичним і вірити у зростання людини, і тоді це проєктуватиметься на усю Україну і, можливо, на весь світ“.

А. Бух: „УКУ, незважаючи на зовнішні обставини в українському суспільстві, не маючи всіх відповідних ресурсів, швидко зумів зайняти важливе місце в українському освітньому контексті та служити Церкві. Залишаючись католицьким, він є відкритим до цілого суспільства“.

Т. Кицмей: „Унікальність УКУ в тому, що цей університет заснований на цінностях та є людиноцентричним.

УКУ є частиною ґльобальної родини католицьких університетів і має широку мережу контактів.

Спільнота УКУ вміє швидко реаґувати, вона відкрита і чутлива до настроїв у суспільстві і різних середовищах. Університет глибоко інтеґрований назовні (наприклад, має міцне та велике коло приятелів УКУ).

Університет інтегрував найкращі світові практики управління: наприклад, Сенат УКУ як формат Дорадчої ради, підходи до побудови стратегії, бюджетування тощо“.

Центр ім. Митрополита Андрея Шептицького.

Чи можна повторити успіх УКУ? Якщо так, то як?

Р. Брінклі: „УКУ – це унікальний продукт місця і часу. Іншого УКУ не буде, але це не означає, що в реґіоні не можуть існувати інші католицькі університети. Мережа – це основа християнства (наприклад, мережа церков у часи апостолів, навчальні установи ордену єзуїтів тощо). Головне – будувати на камені віри і вірності Богові.

Університет мультиплікується у своїх випускниках: УКУ творить етос, який формує людей і вони несуть із собою цінності туди, куди йдуть“.

А. Бух: „Створення УКУ — це використання унікального шансу, справжній кайрос (сприятливий момент)“.

К. Зануссі: „Найважливіше питання перед університетом і його можливими  філіями – як бути в мирі зі світом, який вже не є християнським? Як бути друзями, не втрачаючи віри? Що є проґрес? Важливо залишатися вірним принципам християнства, навіть якщо це не дає виграшу сьогодні. Католицький університет – це поєднання віри і розуму, у той час, як звичайні університети наголошують лише на розумі.

Т. Кицмей: „УКУ вже надихає інші університети“.

Адріян Сливоцький.

А. Сливоцький: „Кожен, хто дивиться на УКУ і бажає повторити його формулу успіху, мусить дивитися глибше – на засади і принципи. Це схоже на те як осягнути постать Митрополита Андрея Шептицького: його високої ефективності не зрозуміти без глибокої віри.

Важливо вкладати в студентів, які не обов’язково хочуть бути успішними, але бажають змінити світ

Висновок:

УКУ може поширювати свій вплив, але не має права розчинитися. Немож­ливо повністю повторити УКУ, але багато елементів можуть служити прикладами для наслідування – відсутність корупції, естетика, повага до людини.

Наостанок А. Сливоцький, партнер компанії „Oliver Wyman“, поділився такою історією: „На одній вечері багато років тому о. Б. Ґудзяк розповідав про УКУ. Про плани і труднощі. На запитання: „А чим ми можемо допомогти?“ він відповів: „Відвідайте нас“. Стало зрозуміло, що нас запрошують до стосунків, які будуть тривати. І це найважливіше“.

Коментарі закриті.