8 жовтня, 2021

Школа протидії сексуальному насильству

Ректор Львівської семінарії о. Ігор Бойко та керівниця Центру гідності дитини в УКУ Христина Шабат.

ЛЬВІВ. – „Гідність дитини як безумовна цінність. Превенція сексуального насильства у церкві та суспільстві“ — таку назву мала школа, яку вперше в Україні організував Центр гідности дитини УКУ для духовенства. 15-16 вересня 44 учасники з усієї України, серед яких троє ректорів духовних семінарій, єпископи та миряни пройшли курс лекцій від фахівців про ефективні інструменти запобігання насилля над дітьми, досвід Церкви у запобіганні сексуального насильства над дітьми, прин­ципи роботи з жертвою та насиль­ником.

Навчання учасники розпочали з благословення президента УКУ Владики Бориса Ґудзяка, який також поділився думками про поширення сексуального насильства у світі та звернув увагу на те, що проблеми, які є у США, Німеччині, Італії, Польщі, також можуть бути і в українському суспільстві.

Керівниця Центру гідности дитини Христина Шабат розповіла, що у 2019 році Українська Греко-Като­лицька Церква оприлюднила послання Синоду Єпископів УГКЦ щодо захисту від різних видів насильства дітей, неповнолітніх і вразливих осіб. Так УГКЦ почала розробляти системний підхід до захисту безпеки неповнолітніх.

УГКЦ стала першою інституцією в Україні, яка починає системно навчати тих, хто працює з дітьми у сфері захисту.

Ректор УКУ о. Богдан Прах зазначив, що для нього, як для священика, який служить уже багато років, важливо, щоб представники духовенства мали змогу безперешкодно нести свою місію і працювати без страху.

За два дні школи учасники обговорили понад 10 тем, зокрема спілкувалися про досвід церкви щодо запобігання сексуального насильства над дітьми, та якою є церква дружня до дитини, коли священики готові приймати дітей і вчити їх основ християнської віри.

Коментарі закриті.