17 вересня, 2021

Шевченко постав у камені

Шевченкова алея

Віктор Крюков. „Тарас Шевченко“

Минулого серпня я перебував у Черкасах і вийшов на прогулянку до міського парку „Сосновий бір“. Привернула увагу алея, вздовж якої стояли численні кам’яні скульптури. Виявилося, що це – рукотвори численних учасників фестивалю скульптур із каменю „Живий камінь“.

Перший фестиваль відбувся 2008 року і був своєрідним продовженням лютневого свята крижаних скульпур. У ньому взяли участь 12 скульпторів з Києва, Канева, Львова, Золотоноші та Моринців. Всі скульп­тури були присвячені „Енеїді“ Івана Котля­ревського.

Іван Фізер. „Казашка“

2009 року на другому фестивалі були не тільки українські скульптори (Львів, Київ, Канів, Харків, Чернігів, Полтава), а й гості з Польщі та Вірменії. Темою дійства було обрано кохання.

Фестивалі стали щорічними. У 2010 році скульптори творили вуличні фонтани. У 2011 році темою був Чемпіонат Европи з футболу „Евро-2012“. Перемогла єдина жінка і гостя із Польщі Анна Расінська.

Микола Теліженко. „Бандурист“

У 2012 році впродовж трьох тижнів мистці з Черкащини, Києва та Львова викарбовували у камені картини Тараса Шевченка, утворивши в парку своєрідний куточок поета. Саме цю Шевченкіяну я зфотографував на прогулянці й хочу показати алею, роботи Миколи Теліженка „Банду­рист“, Івана Фізера „Казашка“, Юрія Олійника „Катерина“, Вален­тина Дановського „Циганка-ворожка“, Віктора Крюкова „Тарас Шевченко“. Поблизу алеї я побачив куточок дерев’яних скульптур Івана Фізера, присвячених життю Тараса Шевченка.

Валентин Дановський. „Циганка-ворож­ка“

Коментарі закриті.