15 червня, 2017

Чому корупція небезпечна для довкілля

Таке багатогранне явище як корупція можна визначити як використання адміністративного ресурсу, а саме, службового становища, можливостей і повноважень з метою отримання особистої вигоди. Загальновідомо, що корупція призводить до неефективного використання матеріяльних і фінансових ресурсів, уповільнює економічне зростання і підриває довіру до державних інституцій.

Не менш важливим аспектом корупції в державних органах влади є неґативний вплив на навколишнє середовище. Зокрема, корупція в інститутах, що відповідають за охорону навколишнього середовища (ОНС) в Україні, місцевих органах влади і контролюючих цю діяльність органах перерозподіляє кошти, що виділяються на ОНС або утилізацію відходів, в приватні „кишені“ корупціонерів. Вона також призводить до катастрофічних наслідків для здоров’я природи і населення, а також, може служити причиною техногенних катастроф.

Корупція в системі ОНС також посилює соціяльну напругу і підриває довіру населення до інститутів влади в цілому, коли конфлікт між приватними інтересами корупціонерів від влади вступає в протиріччя з громадськими інтересами населення в охороні природи і власне життєвого середовища.

В Україні найбільш вразливим місцем для корупції в області ОНС є реґуляторна діяльність місцевої влади у використанні фондів, в тому числі і бюджетних, для підтримки чистоти повітря, води і захисту природи, утилізації відходів, контролі інспекцій, видання різного роду дозволів та ліцензій, договорів на економічну діяльність або цільове використання землі.

Яскравим ілюстративним прикладом може служити поточна ситуація з величезним сміттєзвалищем в Києво-Святошинському районі між селами Крюківщина та Тарасівка неподалік від Києва. Уже котрий рік величезні гори сміття висотою з дев’ятиповерховий будинок на площі близько 23 гектарів отруюють повітря і воду навколишніх сіл, а також становлять безпосередню загрозу для здоров’я десятків тисяч людей, які живуть в безпосередній близькості від неї.

І хоча через протести місцевих активістів і населення звалище тимчасово закрили, місцеві жителі спостерігають продовження використання території звалища. Більш того, в безпосередній близькості від звалища на глибині не більше півметра проходить міжнародна газова маґістраля, яка доставляє газ в Европу і ще дев’ять областей України. З настанням теплої погоди на звалищі встановили виділення великої кількости метану, який може вибухнути. Вибух біля газопроводу може привести до техногенної катастрофи великого маштабу.

Також слід зазначити, що звалище в Крюківщині знаходиться всього в семи кілометрах від міжнародного летовища „Жуляни“, хоча за законом ця відстань повинна бути мінімум 15 кілометрів. Численні зграї птахів, що кружляють над горами сміття, представляють серйозну загрозу для літаків, що злітають та сідають на злітну смугу серед житлових кварталів.

Незважаючи на багаторазові звернення до місцевих і обласних органів влади, пікети  і багатоденні бльокади звалища, встановлення порушень і документування зловживань місцевої влади з боку місцевої громади, питання закриття звалища і цивілізованого вирішення утилізації сміття не вирішене.

Причинами корупції в ОНС в Україні, притаманними будь-якому іншому секторові  економіки, є недосконалість законодавства і необов’язковість виконання законів, відсутність підзвітности та прозорости в рішеннях влади, в даному випадку місцевих, низький рівень професіоналізму і слабка контроля за виконанням законів з боку контролюючих органів. А велетенські хабарі за використання території сміттєзвалища роблять місцеву владу „глухою“ до закликів громадськости.

Стратегія боротьби з корупцією в ОНС може включати в себе посилення прозорости та підзвітности в рішеннях і посилення механізму громадської контролі за рішеннями влади. Ефективним механізмом може стати надання уповноважень спеціяльним представникам громадськости і групам активістів за контролею в прийнятті рішень щодо використання фінансових фондів, процесів утилізації, землекористування та економічної діяльности, особливо в природних зонах.

У процесі боротьби з корупцією особливе місце має займати громадське розслідування з об’єктивним висвітленням в мас-медія з метою формування громадської думки про згубні наслідки корупції в справі охорони навколишнього середовища та активізація суспільства на боротьбу з нею.

Олександер Петрик працював в Національному банку України з початку незалежности України – 1991 року. У 2013-2017 роках працював Альтернативним виконавчим директором від України у Міжнародному Валютному Фонді у Вашінґтоні. Доктор економічних наук, професор. Київ.

Коментарі закриті.