27 жовтня, 2022

Чи допоможе Ізраїль Україні?

Віче в Єрусалимі. (Фото: „Israeli Friends of Ukraine“)

Ізраїльське видання „Haaretz“ 24 жовтня провело міжнародний саміт демократії на якому виступив і Президент України Володимир Зеленський. Він, звертаючись до очільників Ізраїлю, зокрема сказав: „Чи не час і вашій державі обрати, з ким ви? З демократичним світом, який пліч-о-пліч бореться проти екзистенційної загрози своєму існуванню? Чи з тими, хто заплющує очі на російський терор навіть тоді, коли ціною продовження терору є повна руйнація ґльобальної безпеки?“. 

Ці слова українського президента викликали неоднозначну реакцію в ізраїльському суспільстві. Про це говоримо з організатором некомерційної громадської організації, що вже діє в Ізраїлі близько 10 років, „Israeli Friends of Ukraine“, Анною Жаровою. Додам, що лише з початку повномаштабної війни Росії проти України, члени цієї організації провели кілька мітингів в Тель-Авіві, Хайфі та інших містах країни аби привернути увагу уряду, пересічних громадян до війни в Україні та надати конкретну допомогу.

„24 жовтня в Єрусалимі відбувся черговий мітинґ упродовж звернення Президента України до уряду Ізраїлю про допомогу Україні не лише гуманітарно, але і зброєю. А ще він був важливим напередодні виборів в Ізраїлі, які, безперечно, будуть мати наслідки і для України. Добре чи погано, але в Україні теж чекають на результати цих виборів. Думаю, що сьогодні „українська вулиця“ в Ізраїлі має безпрецедентну можливість вплинути на  результати, – говорить А. Жарова. –  Не знаю, звідки „ростуть ноги“ у нарратива, що Ізраїль не може „віддати своє ППО“,  що залізний купол Україні як мертвому припарки. З останнім погоджуся – залізний купол для знищення  ракет іншого класу. Але Україна просить зняти вето, купувати військову техніку через Америку. Вони пропонують співпрацю у сфері боротьби з іранськими безпілотниками та ракетами. З Іраном – питання складне. Йому байдуже на санкції, він під ними вже 30 років“.

На запитання чи є приклад постачання Ізраїлем зброї в інші країни А. Жарова відповіла: „Кілька місяців тому Ізраїль поставив зброю ОАЕ. Айзербайджан теж багато всього цікавого отримує від Ізраїлю. Мала можливість спілкуватися з людьми, які цими постачаннями займаються безпосередньо. Значить, є у нас „зайве в засіках“ і справа не в тому, щоб від „себе відірвати“. Ізраїль безумовно робить кроки назустріч Києву, і новини останніх тижнів є тому прямим доказом. Але Ізраїль може більше. І якщо запитаєте мене, то ми маємо більше допомагати Україні. І мені здається, ми дуже лукавимо, коли кажемо, що відмова у допомозі Україні лежить виключно у полі безпеки! Звичайно, в Ізраїлі є дуже багато російських грошей. А як ми знаємо, гроші не пахнуть. І допомога Україні не полягає лише в наданні ППО – ця допомога, на яку дуже чекають, не єдина!

Важливою є інформаційна та гуманітарна допомога. Нашій організації вдалося скасувати концерти  кількох артистів російської естради. Буле не просто, але нам це вдалося, і нас підтримали тисячі людей в соціяльних мережах. Головна робота тепер –  гуманітарна допомога цивільним. Ізраїль – не бідна країна. Держава та бізнесові кола (тут є багатомільярдні компанії та фонди) можуть скинутися на допомогу. Ґенератори-бокси для недоношених дітей, засоби для очищення води. У нас список цей на кілометри сторінок… Є ті, хто це робить і купує, і допомагає. Але чесно, цього замало! На жаль, позиція „ось невдячні“, коли знищується цілий народ і думати про свій “well being”,  мені не зрозуміла… Гра в „ображених та скривджених“ теж. Там люди бачать смерть своїх дітей, насильство, тортури, тому  треба робити максимум і країною, і суспільством! Війна колись закінчиться, і з її цифрами, як і з цифрами шість мільйонів євреїв, світові доведеться жити… І нам теж. Тому маємо зробити все від нас можливе. Наші члени організації всі працюють, допомагають, переймаються долею України та її людей“.

Коментарі закриті.