15 грудня, 2017

Цінне джерело про життя українців у Канаді з’явилося в інтернеті

На презентації сьомого тому збірника (зліва): Петро Саварин, Сергій Ціпко, Микола Сорока, Михайло Саварин, Ярс Балан.

ЕДМОНТОН‚ Альберта. – Від 1973 року Осередок Наукового Товариства ім. Шевченка видає серію „Західньоканадський збірник“, який тематично охоплює всі грані українського життя на заході Канади, а також в інших частинах Канади й у зв’язках з Україною. Уже сім томів вийшли друком.

Тепер усі томи існують у цифрових копіях і є у вільному доступі в інтернеті. Їх можна знайти у пошуковій системі: Collected Papers on Ukrainian Life in Western Canada, або прямо на сторінці: https://era.library.ualberta.ca/collections/w3763964k.

Перші чотири томи редаґував св. п. Яр Славутич, том п’ятий редаґував Микола Сорока, томи 6-7 спільно редаґували М. Сорока і Валерій Полковський. У томах 5-7 можна здійснювати пошук слів і фраз. Майже всі тексти написані українською мовою, лише окремі англійською.

У збірниках вміщено матеріяли про визначних особистостей, загальну та вищу освіту, курси українознавства, літературу, меценатство, мовні питання та розвиток україномовної освіти, музеї, образотворче мистецтво, політику, пресу, сакральне мистецтво, старечі доми, танцювальну культуру, театр, топоніміку, фестивалі, фолкльор, жіноцтво, церкви та релігію, а також про історію еміґрації до Канади, діяльність громадських організацій і організацій ветеранів, розвиток дитячих та юнацьких об’єднань та роботу письменницьких спілок. Збірники містять також детальнi бібліографії та бібліографічні статті, пов’язані з відомими особистостями наукового життя західньої Канади.

Автори – відомі науковці і провідники в громадському житті. Серед них Ярс Балан, Оленка Білаш, Радомир Білаш, Богдан Гарасимів, Ґордон Ґордей, Марія Дитиняк, Богдан Клід, Зенон Когут, Мирна Косташ, Олександер Малицький, Богдан Медвідський, Андрій Нагачевський, Алла Недашківська, Маріянна Саварин, Петро Саварин, Устина Стефанчук, Іван-Павло Химка, Михайло Хом’як, Браєн Черевик і Мирослав Шкандрій.

Коментарі закриті.