14 липня, 2022

Хроніка війни в Україні

Оперативна інформація Генерального штабу станом на 12 липня.

На Харківському напрямку ЗСУ успішно відбили кілька штурмів біля села Дементіївки та змусили ворога відійти. На Слов’янському напрямку окупанти вели штурм з метою покращення тактичного положення поблизу Краснопілля, Довгенького, Мазанівки та Іванівки. Українські воїни уміло оборонялися, завдали окупантам значних втрат та змусили їх тікати. З таким же результатом завершилась ворожа спроба розвідки боєм неподалік Долини.

На Бахмутському напрямку при спробі просунутися в напрямку Спірне – Івано-Дар’ївка ворог зазнав втрат від кинджального вогню наших захисників та хаотично відійшов.

Бійці 40-ої окремої артилерійської бриґади ім. Великого князя Вітовта знищили дві артсистеми „Нона-К“ і техніку російських загарбників.

Ворог обстрілював Богодухівський, Ізюмський, Харківський райони Харківської області. За добу на Харківщині загинули сім людей, постраждали 34. У Донецькій області через обстріли за добу по області 9 людей загинули і двоє були поранені. Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу. Попередньо відомо про влучання у два медичні заклади та житлові будинки. 12 людей поранені.

У Херсонській області через обстріли горять ліси та поля. З початку липня рятувальники зафіксували 75 пожеж загальною площею майже 300 тисяч гектарів. В Україні російські загарбники вбили 348 дітей, понад 650 дітей отримали поранення. Україна повернула тіла ще 30 полеглих захисників.

Президент України Володимир Зеленський присвоїв польському місту Перемишлю відзнаку „Місто-рятівник“ за надану допомогу біженцям із України. Першим почесне звання „Місто-рятівник“ у травні отримало польське місто Ряшів.

Україну прийняли до багатосторонньої програми взаємосумісності (MIP), яка здійснює технологічне співробітництво армій держав-членів НАТО.

Перші вісім іноземних суден вже прибули до портів України для перевезення аґропродукції. Військово-морські сили України долучились до забезпечення перевезень цивільними суднами аґропродукції через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай-Чорне море. Це стало можливим після того, як ЗСУ блискуче провели операцію зі звільнення о. Зміїний від російських окупантів. За червень цього року залізничними коліями перевезли 805 тис. тонн зернових, в березні цей показник становив 416 тис. тонн.

Прессекретар Президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що спеціяльна військова операція йде не проти українців, а проти режиму, і водночас „дуже і дуже багато українців дійсно хочуть стати громадянами Російської федерації“. Потужний спротив окупантам в Херсоні, Бердянську, Мелітополі показує, насправді як багато українців хочуть громадянства Росії.

Марина Дмитрів, Укрінформ

Коментарі закриті.