27 липня, 2016

У Філядельфії помер о. Йосиф-Тарас Шупа

Св. п. о. Йосиф-Тарас Шупа.

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 10 червня, маючи 51 рік віку, несподівано упокоївся о. Йосиф-Тарас Шупа. Смерть спіткала отця після Літургії в Українській католицькій катедрі Непорочного Зачаття у Філядельфії, де він служив ректором з 1 липня 2015 року.

Він народився 12 травня 1965 року в Честері, Пенсильванія, і був одним з п’яти дітей покійних Андрія та Єви (дівоче прізвище Гребінець) Шупів.

Початкову освіту отримав в Українській католицькій школі Святого Духа в Честері, у 1979 р. вступив до підготовчої школи св. Василія в Стемфорді, Конектикат. У 1983 році, відчуваючи покликання до священства, вступив в Коледж-семінарію св. Василія.

Як семінарист Української католицької семінарії св. Йосафата у Вашінґтоні передґрадуаційну освіту завершив у Католицькому університеті Америки, захистивши ступінь бакалавра філософії. Опісля продовжив навчання в тому ж університеті і захистив ступінь бакалавра богослов’я.

20 вересня 1992 року Митрополит-Архиєпископ Стефан Сулик в Українській католицькій катедрі Непорочного Зачаття в Філядельфії висвятив Й. Шупу на священика. Він був призначений парафіяльним вікарієм Катедри у Філядельфії, а також служив в церкві св. Андрія у Філядельфії.

В подальшому служив у парафіях Ню-Джерзі: св. Миколая в Пасейку, св. Миколая в Ратерфорді, св. Володимира в Елізабет та Непорочного Зачаття в Гілсайді.

Мав архиєпархіяльні посади Канцлера, члена Ради дорадників, члена Архиєпархіяльної корпорації, члена Пресвітерської ради, члена Фінансової ради, протопресвітера Нюджерзького деканату, захисника в трибуналі. Був секретарем Ради директорів житлового комплексу „Вознесіння“.

Отець Й. Шупа залишив у смутку брата Стефана Шупу з Вудлину, Пенсильванія, сестру Йоанну Баландяк і її чоловіка Петра з Вудлину, племінниць Давн-Марію Мастела, Кейтлин-Елізабет Шупа, Дану-Марію Ґафней, племінників Кристофера-Михайла Шупу та Андрія Баландюка, а також чотирьох внучатих племінників і племінниць.

14 липня в Катедрі Непорочного Зачаття у Філядельфії було відслужено чин Парастасу Єреїв. 15 липня було прощання в Українській католицькій церкві Святих Мироносиць в Свертморі‚ Пенсильванія‚ Літургію відслужив Митрополит-Архиєпископ Стефан Сорока у співслужінні священиків‚ після чого о. Й. Шупа був похований біля його батьків та братів Михайла і Петра на цвинтарі Lawn Croft в Лінвуді, Пенсильванія.

Коментарі закриті.