8 грудня, 2016

У світі відзначили річницю Голодомору-геноциду – Великобританія

Панахида біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

 

Панахида біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Панахида біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

РОЧДЕЙЛ, Великобританія. – Жалобне відзначення 83-ої річниці Голодомору-геноциду в Україні 1932-1933 років у Рочдейлі співпало з 25-ою річницею споріднення та братання Рочдейлу з Львовом. Таке братання було встановлене 1991 року, коли члени міської ради Рочдейлу внаслідок безперервних зусиль організації „Друзі Львова“, до складу якої входили Анна Кецик – голова, Ярослав Семеген – заступник голови, Анна Манерна – скарбник, Марія Бджола – скарбник, Богдан Сопель, Михайло Кузів і Петро Джиджора, погодились на споріднення їх міста з Львовом.

10 листопада 1992 року в будинку міської ради відбулася церемонія офіційного обміну документацією споріднення Рочдейлу з Львовом‚ щоб збільшувати обмін інформацією та новими технологіями в ділянках освіти, торгівлі, охорони здоров’я, культури, музики та інших областях. Документ присяги підписали посадники Рочдейлу Тоні Гіфорд та Львова Василь Шпіцер.

Рочдейл була першим містом Великобританії, що поріднилося з містом незалежної України. З приводу 10-річчя споріднення міст у 2002 році „Рочдейльський міст“ переіменували на „Львівський міст“.

20 листопада 2009 року було відкрито пам’ятник жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні (скульптор Елстер Пірсон). Уперше в Англії поставили такого роду меморіял в пам’ять жертв Голодомору, на відміну від меморіяльних плякет в українських культурних центрах чи церквах.

Українська громада Рочдейлу щорічно разом з іншими українцями округи та інших міст 18 листопада відзначає цю трагічну для всіх українців подію. Також і цього року, 18 листопада, у похмурий день, коли великі лапаті сніжинки падали з неба, зустрілися українці, щоб помолитись за жертв жахливого Голодомору. Жалібники пішли ходою з міської ради до меморіяльного саду, де стоїть пам’ятник. Очільник „Друзів Львова“ та Комітету Голодомору А. Кецик відкрила жалобне дійство.

Посадник Рочдейлу Рей Датон з дружиною Елен Датон поклали перед меморіялом жалобний вінок. Відтак це вчинили перший секретар Посольства України у Великобританії Олександер Пухляк, а від української громади – заступниця відділу Союзу Українців Британії у Рочдейлі Марія Копчик.

Після покладення вінків всі провели хвилину мовчання, після чого митрофорний протоєрей Богдан Матвійчук з Української Автокефальної Православної Церкви, оо. Володимир Сампара, Ярослав Рій, Євген Небесняк та Йосафат Попович з Української Греко-Католицької Церкви відслужили Панахиду за упокій душ жертв Голодомору. До них приєднався крилошанин Алан Шеклетон від англіканської Церкви, який виголосив молитву англійською мовою.

Після Панахиди всі повернулись до міської ради на авдіо-візуальну презентацію „Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років“ і діяльности організації „Друзі Львова“. Після презентації промовляли Р. Датон та О. Пухляк. А. Кецик після свого заключного слова подарувала обом у книжковій формі авдіо-візуальну презентацію‚ яку щойно показали на зустрічі.

Підготували відзначення 83-ої річниці Голодомору в Україні Дороті Джонстон з правління міської ради Рочдейлу, Тарас Мельник, Анна Лисейко, А. Кецик, Наталя Гевка та М. Копчик.

Коментарі закриті.