5 травня, 2022

У Рамштайні домовилися надавати Україні військову допомогу

Учасники зустрічі у Рамштайні прибули на авіобазу. (Фото: Німецька хвиля)

РАМШТАЙН, Німеччина. – 26 квітня зібралися голови та представники оборонних відомств понад 40 країн і обговорили, як координувати дії для надання військової допомоги Україні на безпосередні оборонні потреби та в майбутньому. Зустріч започаткувала роботу контактної групи, до якої увійдуть представники не лише країн-членів НАТО, а й низки інших держав, які приєдналися. Контактна група координуватиме зусилля країн-партнерів на щомісячних зустрічах.

Формально господарем та організатором зустрічі були США, але вибір авіобази в німецькому Рамштайні як місця зустрічі був не випадковим. Це мало посилити і без того значний міжнародний тиск на уряд ФРН, аби переконати його дозволити постачання важких озброєнь Україні. І це сталося – керівництво в Берліні змінило свою позицію.

На зустрічі міністерка оборони ФРН Крістіне Ламбрехт поширила письмову заяву, згідно з якою німецький уряд поставить Україні близько 50 зенітних самохідних установок „Гепард“. К. Ламбрехт також підтвердила намір уряду Німеччини фінансувати так звані „кругові поставки“. Схема передбачає, що країни Східньої Европи будуть відправляти Україні військову техніку радянського зразка зі своїх запасів, а Німеччина зобов’язується заповнити дефіцит таких озброєнь за свій рахунок. Бундесвер має намір навчати на території ФРН українських військових поводженню із західними зразками техніки, включаючи самохідні гаубиці PzH2000, які плянують поставити в Україну Нідерлянди. „Гепарди“ виготовляв концерн Krauss-Maffei Wegmann в середині 1970-их років. Їхня особливість: дві гармати 35 мм, які можуть вражати як цілі в повітрі на висоті до трьох кілометрів або вище залежно від модифікації, так і наземні цілі.

Українська влада виявляла інтерес і до інших старих зразків військової техніки – наприклад, бойових машин піхоти „Мардер“. Виробник цих машин, німецький оборонний концерн Rheinmetall, вже подав запит на дозвіл надати Україні 100 машин такого типу, а офіційний представник уряду ФРН Штеффен Ґебештрайт заявив, що рішення буде ухвалено негайно.

Зустріч засвідчила, що нинішній Росії немає місця серед цивілізованого світового співтовариства. Таку думку висловив колишній Міністер закордонних справ України Володимир Огризко: „Росія не може і не буде брати участи у новій системі ґльобальної безпеки“.

Міністерство оборони США створило Центр управління для координації постачання та оптимізації доставки військової допомоги Україні у німецькому Штутгарті, в зоні відповідальності Европейського командування США.

Коментарі закриті.